tiistai 13. elokuuta 2013

Juomavedellä rahastusta lentokoneessa


Törmäsin äsken iloiseen uutiseen: Norwegian alkaa tarjota ilmaista vettä kaukolentojensa matkustajille!

Surkeampi puoli on, että tähän "myönnytykseen" yhtiön sysäsi kohu, johon Norwegian joutui kun luottokortittomat matkustajat olivat jääneet ilman vettä, ruokaa sekä vilttejä yhtiön hiljattain aloitetuilla kaukolennoilla esim. New Yorkiin ja Bangkokiin.

Euroopan sisäisillä lennoilla matkustajien on edelleen turha haikailla ilmaista vettä.Lensimme viime lauantaina Norwegianilla Ateenasta Helsinkiin. Janotti, eikä vesipulloa tietenkään ollut saanut tuoda turvatarkastuksen läpi. Terminaalissa 0,33ml vesipullo maksoi 3,5 euroa, joten ajattelimme hankkia juotavaa koneesta.

Ja mikäs siinä, Norwegianin katalogissa kehotettiin varta vasten matkustajia juomaan vettä, sillä se on tuiki tärkeää lennon aikana terveydellisistä syistä. Niitä riittää.

Korkeassa ilmanalassa elimistö kuivuu todella herkästi, ja lentokoneen ilma on rutikuivaa – itse huomaan sen saman tien kurkun ja mm. käsien ihon kuivumisesta.

Sanotaan, että yli kuuden tunnin lennolla normaalipainoisen aikuisen pitäisi juoda ylimääräinen desilitra vettä tunnissa. Ärtyneisyys, huono olo ja väsymys pitkillä lennoilla johtuvat usein nestehukasta.Veden juominen on siis erinomaisen olennaista lennon aikana.

Silti puolen litran vesipullo maksaa vedenjuontiin kannustavalla Norwegianilla huimat 3,5 euroa. Kyse on halpalentoyhtiöstä, mutta silti. Lentoyhtiölle tuntuu olevan tärkeämpää tarjota asiakkaille ilmainen wifi-yhteys lennon aikana kuin huolehtia heidän terveydestään.

Muistelen, kuinka sain joskus lentokoneeseen astuessani saman tien vesipullon käteen, kuten kaikki muutkin matkustajat. Ele ei maksa paljoa lentoyhtiölle (ja omasta puolestani sen voisi vaikka veloittaa suoraan lipun hinnassa). Matkustajalla sen sijaan syntyy heti mielikuva välittävästä lentoyhtiöstä.

Tai olisiko mahdotonta, että EU:n säätäisi kaikkien muiden direktiiviensä joukkoon yhden sellaisen, joka määräisi lentoyhtiöt tarjoamaan matkustajilleen ilmaista vettä?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti