lauantai 14. syyskuuta 2013

Spirulina-testin tulos – talttuiko flunssa?

Viime viikolla pohdin ihmetuote spirulinaa. Testasin vihreää mönjää ekaa kertaa, koska kuulin sen auttavan flunssan oireisiin. Tuomion hetki on tullut. Auttoiko spirulina?


Lopullinen tuomio ei tietty ole helppo, sillä joka tauti on erilainen enkä tiedä miten minun olisi käynyt ilman spirulinaa. Kuitenkin täytyy sanoa, että selvisin flunssaisena kunnialla: nautin viime viikonlopusta Tallinnassa, enkä joutunut olemaan päivääkään poissa töistä viime viikolla. Tosin olin töissä ihan liian puolikuntoisena, hyi minua.

Olen niitä, jotka kyllä patistavat kollegoja kotiin yhden aivastuksen jälkeen mutta itse raahautuvat toimistolle vaikka missä kunnossa. Pikku hiljaa elämä alkaa opettaa, mutta vaikeaa se on kun kerran on "näin korvaamaton" työntekijä... just.

Mutta niin, flunssa meni yllättävän kevyesti ohi – vuosiin en ole yhtä helpolla selvinnyt räkätaudista. Varsinkaan näin vähäisellä levolla, sillä työviikko oli aikas hullu ja parhaillaan vietän "rentouttavaa" viikonlopun videokurssilla... uhhuh.

Annetaan siis spirulinalle kunnia! Flunssa on jo melkein selätetty, mutta olen jatkanut levän nauttimista joka ainoa aamu: eikun teelusikallinen vihreää mönjää kylmän veden joukkoon, nenästä kiinni ja kurkusta alas! Makuun ei kyllä ikinä taida tottua. Vai onko tämä jonkun mielestä hyvää? Uskomaton tuo allaoleva kuva muuten: ei voi kuin kunnioittaa, jos joku saa lapsensa nauttimaan spirulinaa!


Loppuun vielä Puhdistamo-sivulta poimittua ylistävää faktaa, eli miksi spirulinaa kannattaa "nauttia".

Spirulina on yksi niistä levistä, joita on ollut maapallolla pitempään kuin mitään muuta elämää. Nämä levälajit ovat "villiruokaa" parhaimmillaan ja erittäin ravintopitoisia.


Spirulina sisältää:

  • 2300% enemmän rautaa kuin pinaatissa 
  • 3900% enemmän beetakaroteenia kuin porkkanassa 
  • 300% enemmän kalsiumia kuin maidossa 
  • 375% enemmän proteiinia kuin lihassa tai tofussa 
  • fytoravinteita 31 kertaa enemmän kuin mustikassa 
Spirulina muodostaa kaikista maailman organismeista tehokkaimmin proteiineja ja se sisältää 65-71 % hyödynnettävässä muodossa olevaa proteiinia! Tämä tekee siitä ehkäpä maailman rikkaimman proteiininlähteen.
Spirulina sisältää valtavan määrän kehollemme tärkeitä mineraaleja mm. seleeni, kalsium, rikki. Spirulinan sisältää runsaasti rikkipitoisia aminohappoja (metioniini, kysteiini) sekä harvinaista fykosyaniini -nimistä polypeptidiä.

Spirulina sisältää runsaasti varsinkin B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B6), sekä beetakaroteenia ja K-vitamiinia. Suurin osa merilevistä sisältää huomattavan suuria määriä välttämättömiä rasvahappoja. Nämä ainesosat ovat tärkeitä lähes kaikkien kehon mekanismien opimaalisen toiminnan kannalta.


6 kommenttia:

  1. Minäkin inspiroiduin tilaamaan spirulinaa huikeiden terveysvaikutustensa vuoksi. Ajattelin kyllä lisätä sitä smoothieiden joukkoon, koska sieltä ei juuri minkään makua saa maistumaan läpi ja smoothieita tulee tehtyä jota kuinkin päivittäin :)

    VastaaPoista
  2. Hienoa! Ja tosiaan kannatan spirulinan sekoittamista jonkun paremmanmakuisen aineksen joukkoon - itse en tosin ole sitä vielä uskaltanut tehdä, sillä en ihan usko MINKÄÄN voivan peittävän spiruliinan "erityistä" makua. Ostin muuten spirulinajauheen Ruohonjuuresta, jossa myyjä juurikin kehoitti sekoittamaan sitä smoothien, mutta hän tunnusti samalla, ettei tätä makua ihan hevillä peitetä... kerro sitten, miten kävi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Spirulinaa muutaman päivän testailtuani totean, että väri on aika hurja, mutta maku itse asiassa yllättävän mieto. Pari kertaa maistelin sellaisenaan veteen sekoitettuna, odotin paljon pahempaa.. Ravistin sen pienessä eväspullossa, jolloin ehkä herkullisen merellistä tuoksuakin huomaa vähemmän ;)

      Nyt lisäsin sitä teelusikallisen aamusmoothieeni. Ei maistunut yhtään läpi eikä yllätyksekseni edes värjännyt mustikkaista herkkupirtelöäni vihreäksi. Smoothieni sisältö on siis seuraava: 30 g heraproteiinia, reilu desi pakastemarjoja, 5–6 kimpaletta pakastepinaattia, 2 rengasta ananasta + loraus mehua, puolikas avocado, 2–3 dl vettä.

      Poista
  3. Kiva kuulla, ettei spirulinan maku saanut irvistelemään! Itselläni on kieltämättä ollut totuttautumisvaikeuksia, mutta olen sinnikkäästi juonut teelusikallisen veteen sekoitettuna. Joskus soijamaidon kera, mikä myös loiventaa kivasti makua. Tuo ravistelu toimii myös varmasti, merilevä kun tuppaa kökköytymään nesteessä eivätkä möykyt ole namia nieltävää... ;)

    Iso kiitos smoothievinkistä, kuulostaa erinomaiselta! Täytyy kokeilla – mutta ekan kerran teen sen ilman spiruliinaa. ;)

    VastaaPoista
  4. Joskus olen kuullut tuotteesta spirulinasta. Mutta nyt tajusinkin, että siinähän voisi olla oiva proteiinin lähde myös minulle. Minulla on laktoosi ongelmia. Joten, onko kellään mitään tietoa, miten tää sopii herkkämahaisille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Minulla on itsellänikin laktoosi-intoleranssi, enkä ole huomannut mitään ongelmia spiruliinan kanssa.

      Se on levää, ja loistava proteiinin lähde (100 grammassa on lähes 70 grammaa proteiinia!) ja sisältää lisäksi A- ja K-vitamiineja, omega-3 ja omega-6 rasvahappoja sekä tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita. Varsinainen vitamiinipläjäys! :)

      Poista