keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Syökää siemeniä, niissä on kaikki!

Olen pääsemässä siemenen makuun. Ennen söin siemeniä silloin kun sattui olemaan tarjolla, yleensä ripoteltuina salaatin päälle ja johonkin ruokajuttuun piilotettuina.

Pari viikkoa sitten koin siemenherätykseni ja aloin himoita siemeniä. Ostin ison pussin auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä ja täytin niillä nätin lasipurkin, jonka jätin esille keittiönpöydälle. Siemenet ovat paitsi superterveellisiä myös kauniita.

Kun siemenpurkki notkuu pöydällä, sieltä on helppo napsia superfoodia naamaan ohi kävellessä.

Miksi siemenet ovat niin terveellisiä? Äidit tietävät kaiken, tämänkin. "Siemenessähän on kaikki, kasvu alkaa sieltä", äiti pohti kun kerroin hänelle siemeninnostuksestani.

Kauneus&Terveys esittelee Terveyttä siemenistä -jutussa siemeniä ja niiden etuisuuksia sekä erikoisuuksia.

Tärkein tieto on, että ihan jokainen siemen on pikkuinen terveyspommi. Loppu on makuasiaa, pienin nyanssein. 


Consciouslifenews listaa 10 terveellisintä siementä, kolmen kärkeen pääsevät chia, hamppu, granaattiomenan siemen (!), kurpitsansiemen (ei ihme että himottaa!) sekä aprikoosin siemen. Ei ole muuten tullut mieleen syödä viimeisiä... pitää kokeilla.

Tosin siemenet ovat myös energiapommeja (vaikka niiden rasva onkin terveellistä), eli pari kourallista riittää. En kyllä ole kuullut kenenkään valittavan lihoneensa syömällä siemeniä...

Kotoa löytyy tällä hetkellä kolmea siemenlaatua:

Pellavansiemeniä (rouheena). Pellava edistää suolen toimintaa. Jos haluaa hifistellä niin voi tehdä pellavalimaa: panna siemeniä yöksi likoamaan veteen, jolloin ne pehmenevät ja (kutsuvasti nimettyä) pellavalimaa. Mutta tämä lima hellii vatsaa. Lisäksi pellava sisältää (ehkä) syöpää ehkäisevää kasviestrogeeniä, omega-3-rasvahappoja ja paljon B-vitamiini niasiinia.
Kurpitsansiemen – johon siemenhimoni tiivistyy! Näissäkin on vaikka mitä vitamiineja zip-pakattuina, ehheh: paljon rautaa, sinkkiä, magnesiumia, E-vitamiinia, kaliumia, fosforia, kuparia, seleeniä ja kuitua. Lisäksi siemenissä on A-, B1- ja B2-vitamiineja sekä arginiini-nimistä aminohappoa, josta voi olla iloa urheilijoille. Huom. kurpitsansiemenen aminohapot lievittävät levottomuutta!

Auringonkukansiemen on "perussiemen", ja maultaan pähkinäisin. Auringonkukansiemenet sisältävät kaliumia, sinkkiä, seleeniä ja muita mineraaleja, proteiinia sekä B- ja E-vitamiineja.

Sekä auringonkukan että kurpitsan siemenet ovat herkullisia pannulla paahdettuina ja soijalla maustettuina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti