sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Joulu ja köyhien perheiden auttaminen

Törmäsin nyt joulun alla ilmiöön, jota en ole ennen kohdannut yhtä isossa mittakaavassa Suomessa. Ehkä syynä ovat taloudellisesti heikot ajat, tai ehken vain ole kiinnittänyt asiaan huomiota aikaisemmin. Tuntuu, että nyt joka puolella syntyy uusia aloitteita, joilla tuetaan vähävaraisia perheitä eri tavoin.

Liityin eilen Facebookissa Apua vähävaraisille, koko Suomi -ryhmään, jossa eri alueista vastaavat ylläpitäjät kunniakkaasti kokoavat viestejä erilaisilta perheiltä, jotka ovat avun tarpeessa.

Ryhmässä avun tarjoajat voivat sitten "valita" oman tapansa auttaa heitä lähellä asuvaa perhettä, ja sopia ylläpitäjän välityksellä avun perillä toimittamisesta.

Perheiden tarinat koskettavat. En itsekään ole yhtään rikas, mutta tuntuu kauhealta, kuinka huonossa jamassa moni perhe täällä juuri nyt elää.

Erityisesti nyt jouluna. Joulu on juhla, johon jokaiselle meistä liittyy toive siitä, että pöydästä ja lahjapaketeista voisi löytyä vähän jotakin ekstraa, arjesta poikkeavaa. Etenkin lapsille. Jollei perhe tätä pysty tarjoamaan, sen täytyy tuntua surkealta.

Hienoa, että ihmiset ovat tarttuneet toimeen ja että me teemme konkreettisia asioita toistemme hyväksi.


Lopulta tietenkin mietityttää se, miten ihmeessä tällaiseen tilanteeseen ollaan jouduttu! Miksi eriarvoisuuden annetaan koko ajan lisääntyä entisestään – sekä Suomessa että koko maailman tasolla. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Näinhän aina hoetaan, mutta näin tosiaan myös tapahtuu – huimaa vauhtia.

Pistää myös kysymään, kuinka pitkälle yksityisten ihmisten hyväntekeväisyys voi paikkailla valtion tarjoamaa tukea ja hyvinvointiyhteiskuntaa. Mielestäni vain vähäsen, sillä ihmisten tuki riippuu aina heidän auttamishalustaan ja -kyvystään. Kenenkään toimeentulon – tai jopa elämän – ei pitäisi olla näin häilyväisen turvan varassa.

Haluan edelleen maksaa veroja, jos tiedän, että ne turvaavat elämän edellytykset jokaiselle täällä asuvalle ihmiselle.

Näihin hieman synkkiin tunnelmiin... hyvää joulun odotusta kaikille! Muistakaa niitä, joilla ei mene yhtä hyvin – älkääkä vain muistako, vaan tehkää myös jotakin konkreettista näiden ihmisten eteen.

Tapoja on monia, kuten Hyvä joulumieli -keräys, Pelastusarmeijan joulupadat tai vaikkapa lahjoittaminen Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien yhteydessä niiden hyväksi, joiden köyhyys on moninkertaisesti pahempaa kuin meidän täällä Suomessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti