tiistai 25. helmikuuta 2014

Miten saada hormonit tasapainoon – osa 2

Alkukuusta postailin siitä, miten saada hormonit tasapainoon. Sama pohdinta jatkuu edelleen.

Lopetin ehkäisypillerit tammikuun alussa, eikä kuukautisia ole sen jälkeen kuulunut. Vatsaa kivistelee oudosti ja olen saanut enemmän finnejä kuin teini-ikäisenä konsanaan. Silloin niitä ei siis juuri ollut. Sen sijaan kuukautiseni olivat ihan säännölliset ennen pillereiden aloittamista (lähes 10 vuotta sitten, huh!).

Toistan itseäni, mutta on ihan hullua, kuinka napsin vuosia ehkäisypillereitä autuaan tietämättömänä siitä, että niiden lopettaminen voisi pistää – ja erittäin monella naisella pistääkin – hormonitoiminnan täysin sekaisin.

Ehkä tosiaan elän nyt "uutta murrosikää", kuten kaveri totesi.

Mitä enemmän perehdyn aiheeseen, sitä paremmin ymmärrän ongelman laajuutta ja sitä, kuinka harvalle naiselle on annettu asianmukaista tietoa pillereiden vaikutuksista. Itseänikin kehotettiin jatkamaan, kerta toisensa jälkeen, ja vakuutettiin ettei tässä ole mitään ongelmaa. Just.

En ole silti katunut hetkeäkään pillereiden lopettamista. Olo on paljon parempi ja positiivisempi, tunnen taas olevani oma itseni. Todella moni sanoo samaa.

Koska ongelma on niin laaja, netistä löytyy rutkasti neuvoja hormonitasapainon palauttamiseen luonnonmukaisin menetelmin – terveellisen ruokavalion, riittävän unen ja sopivan liikunnan lisäksi voi hormoneja houkutella takaisin tasapainoon yrttien avulla.

Seuraavia luonnontuotteita hehkutetaan useilla hyvinvointisivustoilla:


Hassunnäköistä Dong Quai:ta käytetään kiinalaisessa lääketieteessä kuukautiskipuihin. Yrtti auttaa auttaa tasapainottamaan estrogeenimäärää, joka on tärkeää kuukautisten alkamiselle. Suomeksi nimi on kiinanangelikanjuuri, ja tuotetta saa mm. Sinunapteekista.

L-teaniini on puolestaan aminohappo, jota löytyy teepensaan lehdistä uutetussa teessä. Teaniinilla on lievä rentouttava vaikutus, se vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. L-teaniinia saa Suomestakin, sillä sitä on mukana mm. monissa stressiä lievittävissä tuotteissa.


Siveydenpuuta on käytetty gynekologisiin ongelmiin jo 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Hippokrates suositteli siveydenpuun marjoja punaviinissä (mmm... :) naisten sukuelinten hyvinvointiin jo vuonna 400 eaa. 

Siveydenpuu käy kuukautisvaivojen hoitoon, hormonijärjestelmän tasapainottamiseen ja se lievittää PMS-oireita. Aika mahtavalta kuulostava kasvi! Tosin Suomessa siveydenpuu on lääkeluettelossa, eli sitä ei saa myydä ilman lupaa – koska se ei välttämättä ole turvallista. Hmm...Kookosöljyn kerrotaan tekevän ihmeitä hormoniterveydelle – monen muun hyvän vaikutuksen lisäksi! Kookosöljyä voi kuulemma lisätä kahviinkin. Täytyy kokeilla, sillä tähän asti olen levitellyt rasvaa vain vartalolle. 

Lisää vinkkejä hormonitasapainoon pääsemiseksi löytyy mm. Wellnessmama-sivustolta. Muillekin kuin äideille. ;) 

Nyt ajattelin tehdä ensimmäisen iHerb-verkkokauppatilaukseni ikinä, ja tilata kotiin ainakin dong quai- ja siveydenpuu -tuotteita. Katsotaan, mitä muuta teemaan sopivaa sieltä löytyy. Luultavasti vaikka mitä!

Olisiko teillä lisää vinkkejä?

1 kommentti:

  1. Kannattaa varmistaa, miten tuon siveydenpuun (kuulostaa hauskalta) tilaaminen onnistuu, kun se täällä luokitellaan lääkeaineeksi. Pitäisi varmaan itsekin kokeilla jotain yrttejä, kun kuukautiset on olleet puolisen vuotta sekaisin kovan treenin seurauksena – ei hyvä sekään! Liikunta auttaa vaivoihin, mutta se voi myös aiheuttaa niitä...

    VastaaPoista