keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Miksi vihreästä teestä tulee äklö olo?

Eilen se tapahtui - pitkästä aikaa. Olin töissä tarttumassa kahvipannun kahvaan kolmatta kertaa aamupäivän aikana, kunnes pieneen mieleeni lennähti ajatus, että voisiko välillä juoda jotakin muuta ja terveellisempää: vaikka sitä Reilun kaupan vihreää teetä, jonka olin roudannut töihin kuukausi sitten terveysinnon vallassa.


Avasin paketin ja olin ylpeä itsestäni. Keitin vettä, en edes lisännyt teehen maitoa tai sokeria, ja annoin sen hautua kunnolla. Nam.

Teen litkittyäni kului pari minuuttia, kun alkoi toden teolla kuvottaa ja pintaan pukkasi tuskanhikeä. Meni hetki, että yhdistin oireet äsken nauttimaani teehen.

Sitten muistin, että tämä ei olekaan ensimmäinen kerta! Teestä on tullut aiemminkin minulle tosi huono olo, ja varmaan siksi alitajunta yrittää viimeiseen asti välttää sitä kaikenlaisista terveysvaikutuksista huolimatta.


En ollut ikinä kuullut kenenkään puhuvan vastaavasta vaivasta, mutta netistähän löytyy kanssakärsijöitä ihan mihin tahansa - tällä kertaa jopa yllättävän paljon!

Varsinkin englanninkielisiltä sivustoilta bongasin voivottelun lisäksi ihan järkevänoloisia syitä teen aiheuttamalle huonovointisuudelle. Ja suomeksi myös: googlettakaapa vaikka "vihreä tee + huono olo", niin johan löytyy huonovointisuutta!

Moni valittaa, että tee aiheuttaa oireita nimenomaan tyhjään vatsaan nautittuna - ainakin minulla asia on juuri näin! Jälkkäriksi juotu tee uppoaa aina kivasti.

Jotkut väittävät, että huono olo johtuu kehon puhdistumisoireista - vihreä tee on niin hyvää ja tujua kamaa, että kahviin sun muuhun "mönjään" turtunut elimistö menee siitä hetkellisesti sekaisin. Hm, uskoako vai eikö...?

Keskustelupalstoilla joku varoittelee myös näin:

"Ei koskaan juoda tyhjään vatsaan: tanniinit tekevät todella huonon olon ja voivat saada oksentamaan."

Piileekö syy siis sittenkin tanniineissa? Ja jos, niin miksi?

Kaikkea sitä joka tapauksessa oppii - kantapään kautta. En kyllä olisi ikinä uskonut, että jostakin niin terveellisestä ja miedoksi mielletystä aineesta kuin vihreästä teestä voi tulla näin järkyttävät oireet! Kahvia kuitenkin voi meikäläinen kitata mennen tullen... Kyllä elimistömme on ihmeitä täynnä.

Onko teille tullut vastaavia oireita vihreästä (tai miksei muunkinvärisistä) teejuomista? Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka yleistä tämä tällainen on...

18 kommenttia:

 1. Vähän outoa. :/ Itellenikin on tullut usein huono olo teen juonnin jälkeen enkä ole oikein edes osannut yhdistää sitä teehen. No nytpähän tiedän. :)

  VastaaPoista
 2. mä välttelen vihreän teen juomista juuri siksi, että siitä tulee niin huono olo. Olen ihmetellyt miksi, koska senhän pitäs olla niin terveellistä. Kiva kuulla etten ole ainoa, joka saa huonon olon vihreästä teestä.

  VastaaPoista
 3. Todellakin kiva kuulla (vaikka siis tietty ikävä meille), että muillekin tulee vihreästä teestä huono olo!

  Googletuksen perusteella ainakin vaikuttaa siltä, että ongelma on yllättävän yleinen meillä ja muualla. Vihreä tee taitaa todella olla tujua tavaraa... Kannattaa ehkä kokeilla hyvin laimeaa teetä, itselläni se ainakin yleensä toimii! Vahvasta teestä tulee tosi huono olo saman tien.

  VastaaPoista
 4. Juuri luulin oksentavani juotuani kupin vihreä teetä... huh, huh aikamoista TERVEYSJUOMAA

  VastaaPoista
 5. Tuttu tunne... olo voi tosiaan olla hyvinkin ankea vihreän teen "nauttimisen" jälkeen. Itselläni varsinkin, jos juon teetä tyhjään vatsaan. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 6. Siis tänään äsken oksensin pitkään ja hartaasti, ja olin juonut todella vihreää teetä tyhjään vatsaan. On tullut monta kertaa se huonovointisuus, mutta ekan kerran todella oksensin. En juo kahvia, ainoastaan vihreää ja valkoista ja yrttiteetä.
  Tuota Clipperin luomuteetä en pysty juomaan kupillistakaan, kun tulee voimakas etominen, muita vihreä tee-lajikkeita juon herättyäni, eivätkä aiheuta niin voimakkaita oireita, tai yleensä ei tietysti ollenkaan, enhän muuten niitä joisi.

  Nyt kyllä ihmetyttää, että mistähän tämä johtuu? Valkoisesta teestä ei ole tullut koskaan yhtään mitään, vaikka joisi pannullisen. Ja mustaa teetä en juo, mutta luulen, että sitäkään en pystyisi paljoa juomaan.

  VastaaPoista
 7. Voi ei, kurja kuulla että "terveysjuoma" vihreä tee aiheuttaa näin monelle pahoinvointia! Tai no lohdullista tietty kuulla, etten ole yksin yrjöreaktioiden kanssa...

  Itseänikin ihmetyttää kovasti, mistä moiset ja ennen kaikkea näin rajut oireet johtuvat!? Netistä löytyy kyllä kaikenlaista tietoa ja selitystä, mutta tuntuu että vastaus riippuu aika paljon näkökulmasta. Esimerkiksi terveysintoilijoiden ja vihreiden teen puolestapuhujien mielestä oireet johtuvat elimistön puhdistumisesta...

  Oli mitä oli, tujua kamaa tuo vihreä tee, huh!

  VastaaPoista
 8. Oksennus on ollut monesti lähellä. Aamulla tyhjään vatsaan - takuuvarma. Myös musta tee tyhjään vatsaan tekee saman, vihreä tee voi tehdä milloin vain todella huonon olon. Taitaa olla tujua:)

  VastaaPoista
 9. Itse koittanu kanssa korvata osan kahvin juonnista teellä ja vihreästä teestä ainakin tyhjäköön vatsaan tulee juuri kuvatun mukainen huono olo. Kahvia voi vedellä ilman mitään ongelmia.

  VastaaPoista
 10. Nordqvistin vihreä tee ja Forsmanin musta mustikka tee on laittanut minut oksentamaan tyhjään vatsaan juodessa. Toki muistakin huonoa oloa tullut. Mutta mitään oloja ei kuitenkaan ilmaannu sillon ku on safkannu. Päivittäis teen käyttäjä :) teet rokkaa!

  VastaaPoista
 11. Itsekin selvittelin asiaa joskus ja sain tutulta biologilta selityksen, että vihreä tee on niin emäksistä että se tyhjään vatsaan juotuna saa vatsan emäshappotasapainon sekaisin. Itsellä oireet tulee aina erittäin tyhjään vatsaan juotuna ja yleensä kahvilan vihreästä teestä, joka on laitettu liian kuumaan veteen liian pitkäksi aikaa. Vihreälle teelle sopivalla 2-3min hauduttelulla n. 70 asteessa ei saa kovin kitkerää teetä aikaseksi, jolloin olokin virkistyy pahoinvoinnin sijaan.

  VastaaPoista
 12. Itse olen epäillyt oireiden johtuvan teepussista eikä niinkään itse teestä... valkaistua paperiahan se teepussi on että ties mitä sitten sisältää. En ole testaillut tuleeko irtoteestä huono olo, ei hirveästi ole huvittanut :D Kokemuksia?

  VastaaPoista
 13. Clipperin vihreä pussitee maistuu aivan paperille (kaameaa litkua)! Tee kannattaa ostaa teekaupasta, ei marketista. Se pitää myös valmistaa oikein: veden lämpötila kannattaa mitata kuppiin laitettavalla lämpömittarilla, joita saa ostaa teekaupasta. Useimmille vihreille teelajeille sopiva haudutuslämpötila on 70 celsiusta ja haudutusaika vain noin 1 minuutti. Kuumempi vesi ja/tai pidempi haudutusaika tekee teestä kitkerää.

  VastaaPoista
 14. Onneksi löysin tämän kirjoituksen! Olisin varmaan muuten luullut olevani raskaana. Makaan juuri sängyssä oksennettuani kaiken pihalle, kun erehdyin juomaan pari kuppia vihreää teetä tyhjään vatsaan.

  VastaaPoista
 15. Kiva kuulla, että en ole huomioni kanssa yksin. Pahoinvointia tulee varsinkin jos juo tyhjään vatsaan ja hauduttaa pitkään. Sillä onko tee paperipussissa vai irtona presso pannulla tehtynä en ole huomannut mitään merkitystä pahoinvoinnin suhteen. Kahvin kanssa sama temppu aiheuttaa lähinnä vatsanväänteitä mutta ei pahoinvointia.

  VastaaPoista
 16. Sama täällä. Ja jos vielä erehtyy jonkun suolaisen (esim. Suolakeksin) ottamaan yhdessä kuuman teen kanssa niin yökyyttää kovasti.

  VastaaPoista
 17. Pu’er-tee on ainoa teelaatu jota voin juoda tyhjään vatsaan.

  Kaikki muut teelaadut (valkea, vihreä, keltainen, oolong ja musta/punainen) aiheuttavat pahan olon ja pahimmillaan oksennan.

  Mutta jos syön esim. yhden riisikakun muiden teelaatujen nautinnan ohessa, niin oksettavaa oloa ei tule. Kahvin juominen mustana tyhjään mahaan ei ole ikinä aiheuttanut mitään vastaavaa reaktiota.

  Työpaikallani on hartaita teehifistejä, joten on täysin varmaa, että tee on valmistettu oikeissa lämpötiloissa ja korkealuokkaisita teelaaduista oikeaoppisilla teepannuilla ja erillisellä teevedenkeittimellä, jota seurataan vielä infrapunalämpömittarin kanssa, jos keittimen sensorit olisivatkin jostain syystä vaikka asteen pielessä xD

  VastaaPoista
 18. Siis mitä? Olen keliaakikko ja juonut ainakin viisi vuotta aamulla ensimmäiseksi mukin vahvaa, vihreää luomuteetä tyhjään vatsaan, eikä mitään kuvotusta. Tuntuu hyvältä vatsassa. Jätin tavan pois muutamana aamuna ja olin niin väsynyt, että hyvä kun töissä jaksoi olla. Tajusin, et tee teki minulle hyvää. Tapa on jatkunut ja olen harvoin sairaana. Toki juon myös kahvia. Mut tyhjään vatsaan sopii minulle!

  VastaaPoista