lauantai 8. helmikuuta 2014

Voiko B-vitamiini aiheuttaa allergisen reaktion?

Viimeksi postasin siitä, kuinka oudon ihottumani syy ratkesi – ainakin osittain. Allergisen reaktion aiheuttajaksi paljastui tuiki tavallinen B-vitamiinivalmiste!


Viime viikko oli superkiireinen töissä ja opiskellessa. Nyt kun edessä on vihdoinkin vapaa viikonloppu, niin mitäpä sitä ihminen muuta kuin herättyään klo 7.30 (työrutiinin mukaan tietenkin) rupeaisi surffaamaan netissä ja tutustumaan B-vitamiinien sivuefekteihin...

B-vitamiineja on kahdeksaa tyyppiä:
 • Tiamiini eli B1-vitamiini
 • Riboflaviini eli B2-vitamiini
 • Niasiini eli B3-vitamiini
 • Pantoteenihappo eli B5-vitamiini
 • Pyridoksiini eli B6-vitamiini
 • Biotiini eli B7-vitamiini
 • Foolihappo eli B9-vitamiini
 • Kobalamiini eli B12-vitamiini
B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, joten niitä on tärkeää saada päivittäin. B-vitamiinit auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. B12 tosin ei ole vesiliukoinen, vaan voi varastoitua maksassa yli neljä vuotta.

Suomenkielisiltä sivuilta en juuri tietoa löytänyt B-vitamiinien haittavaikutuksista, paria keskustelupalstaa lukuun ottamatta, mutta maailmalta kyllä. 

Side effects of Vitamin B: hives, rash & heat -sivusto osuu ongelmani ytimeen! Sivuston mukaan eri B-vitamiinien yliannostus voi aiheuttaa ihottumaa ja kuumotusta iholla. 

Juuri kasvojen ja kaulan kuumotus (ja punoitus!) vaivasivat minua. Kuulemma erityisesti B-3 eli niasiini ja B-4 eli adeniini (jota ei kuulemma enää edes lasketa B-vitamiineihin kuuluvaksi) voivat aiheuttaa kuumotusta kasvojen alueella. Ne voivat aiheuttaa myös pahoinvointia, unettomuutta, hikoilua tai lisätä elimistön kalsiumin kulutusta. Kaikenlaista!

Hm. Kysymykseksi tosin jää, miten vesiliukoinen vitamiini nautittuna ohjeiden mukaan voi aiheuttaa näin voimakkaita oireita?!

Ja isompi kysymys: johtuisiko allerginen reaktio sittenkin jostain muusta? Apteekissa kerroin ongelmastani, ja farmaseutin mukaan aiheuttaja on luultavasti jokin vitamiinivalmisteen sidosaine. Tänä viikonloppuna olen vanhempien luona Tampereella ja puoli tuntia sitten nappasin Orionin B-vitamiinin (sain allergisen reaktion Vitabalansin tuotteesta), eikä minulle tullut mitään oireita! 


Mystistä. Salapoliisityö jatkukoon...

"Loppuhuipennukseksi" pari kauhukuvaa allergisesta reaktiosta, jotka poikaystävä nappasi kun se oli pahimmillaan yhtenä aamuna pari viikkoa sitten – todistusaineistoksi lääkärille, sillä punoitus häviää kuin tuhka tuuleen noin vartissa.46 kommenttia:

 1. Jep. Ihan sama juttu. Olen syönyt tota Becostrongia. Vasenta korvaa kuumottaa ja kutittaa jatkuvasti ja iho välillä lehtataa tuollaiseksi. Pitääpä lopettaa käyttö.

  VastaaPoista
 2. Beko strogia siis ;-)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista! Ikävä kuulla tietty, että sinulle käy samoin mutta samalla lohduttavaa tietää, etten ole ainoa. Oletko saanut selville, mistä ainesosasta reaktio saattaisi johtua...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä yksi jolle tuli lieviä oireita multivital valmisteesta. Iso kiitos tälle blogille!

   Poista
 4. En ole, mutta veikkaan, että sain liikaa vitamiinejä. Söin tota kaamosmasennukseen ja lisäksi mulla on sen verran monipuolinen ruokavalio. Söin yhtäjaksoisesti 3kk ja vasta sitten alkoi oireet. Joten paha sanoa.

  VastaaPoista
 5. Ha! Avasin tänään uuden purkin Vitabalansin B-monivitamiinivalmistetta (sis. 8 eri ainetta, kaikkia B-vitamiineja korkeat tasot). Otin 2 tabl vedenkanssa. Vähän ajan päästä kasvoja alkoi kuumottaa, lievää kihelmöintiä myös. Sitten vuorossa käsivarret ja kohta jalat koko pituudeltaan. Kuumotti ja punoitti koko keho. Hoksasin että täytyy olla allerginen reaktio, vaikka olen käyttänyt samoja tabuja kuukausia ja päivittäin, 1-2 kerrallaan. Otin puolikkaan antihistamiinin ja menin ulos jäähtymään. Homma oli ohi alle puolessa tunnissa viimeistään.
  Koskaan ennen en ole saanut reaktiota mistään B-vit valmisteesta.

  VastaaPoista
 6. Kiinnostavaa! Nuo ovat ihan samantyyppisiä oireita kuin itselläni, eli kyseessä on varmasti joku allerginen reaktio! Myös minulla antihistamiini ja raitis ilma ovat auttaneet, ja homma on ollut ohi noin vartissa. Ei uskoisi, kun näkee punotuksen tason...

  Hm. Olisikohan Vitabalansin vitamiinivalmisteissa joku sama sidosaine, joka aiheuttaa allergiaa? Kumma juttu, varsinkin jos sinäkään et ole ennen saanut oireita. Toisaalta syynä voisi olla myös B-vitamiinin yliannostus. Nuo tabletithan sisältävät aika reilusti vitamiinia, kun vertaa päivän suositusannokseen. Jatketaan tarkkailemista!

  VastaaPoista
 7. Hei taas A!
  Olen tuo 16.2. klo 18:45 anonyymi :)
  Laitoin Vitabalans-tuotteiden valmistajalle (Hankintatukku Oy) palautetta heidän sivuiltaan. Kerroin oireet ym. Tosiaan silti kumma juttu, ettei aiemmin ole ollut mitään ongelmia. Vasta tuosta uudesta purkista... Nyt kyllä loppui extra-vitamiinien syönti. Minäkin "kokeilin" vielä uudelleen puolikkaalla tabletilla, pidettyäni tauko muutaman päivän. Tulos: aiempaa pahempi ja pitkäkestoisempi reaktio!! Kääk!

  VastaaPoista
 8. Hei vaan!

  Hyvä, että laitoit palautetta Vitabalans-tuotteiden valmistajalle! Täytyykin tehdä sama nyt heti, on tähän asti unohtunut... Heidän on kyllä tärkeää tietää, jos useampi ihminen saa tuotteesta tuollaisen reaktion.

  Itselleni tuli tänään pitkästä aikaa allerginen reaktio, kun otin magnesium-tabletin, jossa on mukana myös B-vitamiinia. Olen napsinut samoja tabletteja jo pari viikkoa, mutta tämä oli eka kerta. En kyllä enää yhtään ymmärrä näitä reaktioita... Ihan hullua hommaa!

  VastaaPoista
 9. Hei! Löysin tämän keskustelun koska sain juuri allergisen reaktion aamupalan yhteydessä. Epäilen b-vitamiini valmistetta. Söin normaalin aamupalan ja otin maitohappobakteeri valmisteen mitä olen syönyt koko talven(lacto seven), D-vitamiini valmistetta jo muutaman viikon(rainbow) ja vitatabsin b-vitamiiniä mitä olen syönyt 3 kertaa pitkillä väleillä. Nyt kuitenkin kämmeniä ja ranteita alkoi kihelmöidä ja korvat oli tulessa ja ihan punaiset niinkuin sinulla kuvassa. Sitten laikkuja alkoi ilmestyä naamaan, rintakehään, käsivarsiin ja kädet oli ranteesta alaspäin ihan punaiset. säikähdin koska aikaisemmin moista reaktiota en ollut mistään saanut. vartissa oireet alkoi helpottua ja otin vielä 20min päästä allergia lääkkeen. Nyt on niinkuin ei olisi mitään tapahtunut ja siitä on n.45min. Syön normaalisti eli b-vitamiini oli varmasti turhaa mutta otin kun purkin olin saanut ja ajattelin että vesiliukoisena ei haittaakaan olisi...

  VastaaPoista
 10. Hei, löyty tämä sivu, kun googletin voiko vitamiinit aiheuttaa allergista reaktiota. Ja jestas, näköjään voi. Itsellä naama (luomet ja posket) turvoksissa, kutiaa ja on tulipunaisena: otsa, silmäluomet ja suun ympäristö varsinkin. Samanlainen reaktio kun kuvassa. Olen tosiaan pari viikkoa syönyt "kuuriluontoisesti" Vitabalansin B-vitamiinia 2tbl iltaisin.. allergiaoireena tämä raju punoitus, turvotus ja hengenahdistus. Antihistamiinia ja Ventolinea (avaava astmalääke) kehiin, että tokenee.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kommenteistanne, mielenkiintoista kuulla että useampi on saanut ihan samantyyppisiä oireita! Onkohan B-vitamiinivalmisteisiin lisätty jotakin uutta, allergiaa aiheuttavaa lisäainetta viime aikoina?

  Kuvailunne vastaavat tosiaan ihan omia oireitani, tuo hetkessä yli kasvojen ja muuallekin leviävä kuumotus ja punoitus, joka sitten häviää yhtä nopeasti, jälkiä jättämättä.

  Näköjään oireita ovat aiheuttaneet ainakin Vitabalansin ja Vitatabsin B-vitamiinituotteet. Kummallista. Kannattaa tosiaan laittaa palautetta kyseisille yrityksille, katsotaan sitten miten reagoivat ja löytyisikö sieltä jotakin selitystä...

  Itseltäni on nyt jäänyt B-vitamiinin syöminen toistaiseksi. Yhtenä päivänä tosin päätin kokeilla mitä tapahtuu, ja samanlainen allerginen reaktiohan sieltä ilmestyi saman tien suun ympärille... Huh.

  Kertokaahan, jos saatte lisäselvyyttä asiaan! Olisi hyvä ainakin tietää, johtuuko reaktio synteettisestä B-vitamiinista (vitamiinejahan on monessa ruuassakin, enkä sitä kautta ole ikinä oireillut – tai kuullut kenenkään muunkaan saanut allergiaa) vai jostakin vitamiinivalmisteen sidosaineesta tms.

  Anastasia

  VastaaPoista
 12. Tiedoksi, te kaikki allergia-oireita saaneet! Sain nyt Hankintukulta vastauksen kyselyyni Vitatabsin Mega B -valmistetta koskeneeseen palautteeseni, kopioin pääasiat meilistä tähän:

  "Kiitos yhteydenotostanne koskien Vitatabs Mega B -valmistettamme ja pahoittelut tuotteen käytöstä Teille aiheutunutta reaktiota.

  Kuvaamanne oireet muistuttavat yleensä korkeille niasiiniannoksille (yli 50 mg/annos) kuvattua nk. flush –oiretta. Tällaisessa flush –kohtauksessa hyvin pian niasiinin annon jälkeen kasvojen, käsien ja jalkojen iho alkaa punoittaa voimakkaasti ja usein myös iho kutisee. Reaktio kestää noin puolisen tuntia, korkeintaan pari tuntia ja menee itsestään ohi. Reaktio on harvinainen mutta erittäin kiusallinen, kun sen saa. Syytä reaktioon ei tunneta.

  Meillä on ollut markkinoilla eriä, joiden niasiini on aiheuttanut muutamalle käyttäjälle tällaista flush -oireilua. Teidän purkki on mahdollisesti tuollaista erää.

  Pahoittelen tuotteesta saamianne oireita ja olen kirjannut tapahtuneen haittavaikutusilmoitukseksi tietokantaamme. Pyydän, että palauttaisitte pakkauksen meille."

  Kiva, että ottavat asian tosissaan mutta kuulostaa jotenkin oudolta, että markkinoilla on "erä tuotetta", joka aiheuttaa oireita. Testataanko tässä erityyppisiä niasiineja ihmisillä vai...?

  PS: Niasiini = B3-vitamiini

  VastaaPoista
 13. Hei! Sain kuukausi sitten elämäni ensimmäisen allergisen reaktion. Ensin punoitus nousi kasvoille, sitten käsiin, sitten jalkoihin. Lopulta koko keho täyttyi pienistä punaisista laikuista. Kutinaa ei ollut, mutta polte oli hirmuinen. Otin todistusaineistoksi muutaman kuvan itsestäni: kasvot näyttivät samoilta kuin sinun.

  Mietin syypäätä: olisiko se pähkinät, joita olin ruokavaliooni lisännyt noihin aikoihin? Toisena vaihtoehtona mietin sitrushedelmiä, joita olin syönyt tavanomaista enemmän. Kolmantena mietin, että noihin aikoihin aloin käyttää b-vitamiinivalmistetta. Vai olisiko sittenkin syynä voimakkaasti hajustettu kosmetiikka?

  Jätin pähkinät > reaktiot jatkuivat.
  Jätin sitrushedelmät > reaktiot jatkuivat.

  Mietin, voisiko se olla kuitenkin b-vitamiini. Ei kai? Tänään googlasin "b-vitamiini allergia" ja löysin tämän postauksen. Kipin kapin katsomaan, minkä merkkistä b-vitamiinia olin tällä kertaa ostanut (olen aiemminkin käyttänyt b-vitamiinivalmisteita): Vitatabs Mega B...

  Kiitos tästä postauksesta! Mysteeri taitaa olla selvitetty.

  VastaaPoista
 14. Hei Tiina! Tosi hyvä, että sinunkin allergiseen reaktioosi löytyi selvyys ja että tästä postauksesta oli hyötyä! :) Näemmä yllättävän monelle on käynyt samoin kyseisten B-vitamiinien kanssa...

  t. Anastasia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä taas yksi "uhri" ! Vitabalans B - vitamiini puhkaisi minulle juuri kaikkien teidän kuvaamanne oireilun, tosin nyt vasta tajusin mistä on kyse. Olen kasvoiltani ja kaulaltani punainen kuin keitetty rapu ja kuumotus on hirvittävä. En ole mitään muuta ruoka- tai juomatapojani muuttanut, mutta aloitin tuon kyseisen Vitabalansin B-vitamiin syönnin pari päivää sitten. Kävin jo näyttämässä itseäni "asiantuntijoilla", jotka yhdestä suusta totesivat, että kyseessä on raju allerginen reaktio jollekin uudelle aineelle. Tällaisen aineen valmistus ja myynti pitäisi mielestäni ehdottomasti kieltää tai ainakin laittaa kissankokoisilla kirjaimilla purkin kylkeen nämä palautetiedot, joita täällä me itse kukin kerromme.

   Poista
 15. Hei. Täällä kanssa yksi joka on kuukauden sisällä saanut kaksi vastaavanlaista allergia kohtaustakohtausta ja niiden aiheuttaja on todennäköisesti Vitatabsin b- complex strong!! Laitan palautetta heille myös. Mikseivät vedä markkinoilta tämmöisiä eriä? Jouduin kutsumaan ambulanssin eka kerralla ja ostamaan allergialäkkeet!

  VastaaPoista
 16. Hei kiitos, kun olette kirjoittaneet !

  Olen epätoivoisesti etsinyt jotain tietoa, mistä yhtäkkinen kauhea kuumotus ja ihon punoitus ja kirvely voivat johtua.
  Kahden viikon sisällä tänään toisen kerran pää ja kasvot alkoivat kuumottaa epämiellyttävästi (ensimmäisen kerran luulin, että minulla on aivoverenvuoto tms.), sen jälkeen kuumotus levisi muualle vartaloon ja iho tuli aivan punaiseksi.
  Viime kerralla punoitus hävisi muutamassa tunnissa, nyt iho on vielä aivan punainen.
  Ja tänään olin taas ottanut Vitatabsin B-Comlex Strong.
  B-vitamiinia olen kyllä syönyt aikaisemminkin, mutta joku aika sitten vaihdoin tähän merkkiin.

  Aika pelottavia kokemuksia, mutta jos oireiden lähde nyt selviää, olen tosi onnellinen.

  B-vitamiinia kyllä tarvitsen, kun jäin juuri eläkkeelle ja olen ollut vuosikausia lihattomalla ruokavaliolla, minkä ansiosta omasta mielestäni voin muuten erittäin hyvin.

  Mutta nyt B-vitamiini vähäksi aikaa jäähylle ja sit täytyy kokeilla jotain toista merkkiä. Aikaisemmin olen syönyt Vitabalans oy:n Multi-B strong eikä mitään oireita ole tullut.

  VastaaPoista
 17. Hei. Täällä myös yksi b-vitamiinin allergiauhri. Sain voimakkaan punoitusreaktion, minkä epäilin johtuvan eräästä ihovoiteesta, mutta nyt jäljitin sen Vitatabsin mega b-vitamiinitabletteihin. Muillakin näyttää reaktio tulleen juuri noista. Lääkäri suositteli apteekin valmisteita, oma purkkini oli jostqin halpakaupasta.

  VastaaPoista
 18. mäkin sain samasta Vitatabs mega b samaisen reaktion. Söin aamupalaa ja sitä ennen ottanut vitaaminit missä oli tuo joukossa. Sit tunsin kun naaman iho rupesi polttelemaan aivan kuin olisi auringossa ihon polttanut. Menin sitten katsomaan itseäni peilistä. Naama aivan kirkkaan punainen rintaan asti, käsivarret lähes kokonaan punaisia, jaloissa myös laajasti samaista polttelua ja punoitusta. Olin jo soittamassa ensiapua koska en ole koskaan ennen saanut allergista reaktiota ja iho oikeasti poltteli niin paljon! Menin sitten suihkuun koska ajattelin että viltissä oli jotain Counterpainia tai muuta vastaavaa mikä olisi aiheuttanut. Sitten lähdin etsimään vastauksia netistä ja löysin sulla olleen sama reaktio aivan samasta tuotteesta!

  Nyt iho onneksi rauhoittunut. Otsassa ja poskissa tuntuu edelleen sellaista poltetun ihon kireyttä, mutta punoitus on tiessään. Kyllä pelästytti tosissaan! Tietääpähän heittää tuon roskiin!

  VastaaPoista
 19. Huh, todella monelle näyttää tulleen B-vitamiinista vastaava reaktio – kiitos kaikille kommenteistanne!

  Kun itse otin yhteyttä kyseiseen firmaan he kommentoivat, että oireita on tullut "muutamille käyttäjille", kuten ylle kirjoitinkin. Hmm. Kannattaa tosiaan laittaa palautetta, jotta saavat vihiä ongelman laajuudesta, ja jotta te saatte valita korvaukseksi jonkun muun tuotteen valikoimasta. Jos vielä on luottamusta kyseiseen firmaan... :)

  VastaaPoista
 20. Päädyin tänne googletettuani oireitani ja ilmeisesti mulla reaktio johtui Valioravinnon MineVit monivitamiinihivenainen-tabletista. Olen niitä ennenkin syönyt, nyt ekaa kertaa tällainen reaktio..huhhuh. Eikä ole siis pelkkä B-vitamiini-valmiste. Täytyykin laittaa firmaan s-postia.

  VastaaPoista
 21. No niin,samoin kävi mullekkin.Vita tabsin otin ja naama ja korvat helpottaa punaisena ja käsivarret on kanssa laikkuja täynnä...kerran kävi samalla tavalla ja nyt piti kokeilla uudestaan...

  VastaaPoista
 22. Minä olen käyttänyt iHerbiltä tilaamaani voimakasta B3 vitamiinia (Now niacin, 500 mg) kolesterolin alentamiseen. Ihan heti ei tullut oireita, mutta nyt on tullut voimakas punoitus/kihelmöinti n. 1/2 tuntia valmisteen ottamisen jälkeen. Summa summarum: epäilen, että reaktio voi kehittyä myös vähitellen, ja että valmisteen vaihtaminen ei auta, koska tässäkin ketjussa on mainittu monia valmisteita.

  VastaaPoista
 23. Minä löysin tänne myös, kun etsin tietoa voiko B-vitamiini aiheuttaa kummia oireita. Olen nyt kokeillut parikin kertaa, syön yhden Orionin Multivita Beko Long tabletin, ja johan silmien ympärykset, ja huulien ympärykset aivan "karrella", ja kun pidin kuukauden tauon, ja kokeilin taas uudelleen, aivan sama reaktio, joten olen aivan varma, että B-vitamiini aiheuttaa minun allergiaoireet.

  VastaaPoista
 24. Kappas, meitä on monta...! Minäkin löysin tieni tänne etsiessäni googlesta tietoa, että voisiko uusi purkki vitamiinivalmistetta aiheuttaa kummalliset allergiareaktioni, samanlaiset mitä täällä moni on kertonut. Näemmä voi, enpä olisi ikinä uskonut! Ja mulla oli käytössä luontaistuote kaupasta ostettu Valioravinnon MineVit.

  Aikasemminkin silloin tällöin olen eri merkkisiä vitamiinivalmisteita käyttänyt ilman ongelmia,
  mutta enpä taida jatkossa enää käyttää mitään keinotekoisia vitamiineja, jos ei ole ihan pakko jostain syystä. Itsellä tuo ruokavalio tuppaa olemaan vähän turhan yksipuolinen, ei niinkään epäterveellinen, mutta ravinneköyhähkö, niin sitä on ajatellut hyötyvänsä helpoista keinotekoisista valmisteista. Pah ja pöh, kyllä tämä oli iso opetus! Taidan jatkaa niinkuin ennenkin, että vaikka vähän tulisikin arkena ravinneköyhästi syötyä, niin se on ihan ookoo, mieluummin jatkossakin buustailee sitä luonnollisilla raaka-aineilla ja syömisillä, kuin keinotekoisilla pillereillä.

  VastaaPoista
 25. Jospa vaihtaisitte nuo vitamiinit luonnollisempiin ja korkealaatuisempiin valmisteisiin, niin saattaa reaktiot helpottaa. Niasiinia saa flush free muodossa, jolloin tuo punastelu jää pois. On niitä parempiakin valmisteita markkinoilla, mutta ei luonnollisesti ihan samaan hintaan. Itse otan mieluummin vähän vähemmän jotain kalliimpaa laadukasta ravinnetta kuin halpaa, keinotekoista ja huonoa.

  VastaaPoista
 26. Olipa mielenkiintoista luettavaa! Olen luullut että olin oireineni yksin. Nelisen vuotta sitten otin aamulla ennen töihin lähtöä parasetamolia, lasin appelsiinimehua ja b-vitamiinitabletin (luontaistuotekaupasta ostettu, ruskea pullo kullanvärisellä korkilla). Sain ensin kovan vatsakivun, jonka jälkeen alkoi kutina ja kuumotus. Peilistä katsoessa huomasin käsivarsien, kasvojen ja jalkojen muuttuneen punoittaviksi. Punoitus ei lähtenyt, terveyskeskuksesta neuvottiin soittamaan hätänumeroon. Ambulanssin saavuttua sain kortisonia ja adrenaliinia. Oireita hoidettiin anafylaktisena sokkina. Vietin päivän sairaalassa jonka jälkeen pääsin jatkotutkimuksiin allergiasairaalaan. Sairaalassa testattiin syömäni b-vitamiinivalmiste verrokkiryhmällä, puolet saivat oireita, kuten itsekin sain ihotestissä. Mitään sen suurempaa selvyyttä en saanut, neuvottiin välttämään niasiinia ja kantamaan mukana adrenaliinikynää. Tämä keskustelu oli hyvä lukea, taitaa olla ettei reaktioni ollutkaan anafylaktinen, vaan pelkästään punoitusoire vitamiinista. Allergiasairaalassa ei ollut tällaista tietoa, joten kiitos :) Helpottavaa jos ei enää tarvitsekaan huolehtia anafylaktisen reaktion uusimisesta.

  VastaaPoista
 27. Naama punaisena googletan täällä että mistä punoitus ja kihelmöinti kasvoissani johtuu. verkko alkoi jo kiristyä vitamiinien ympärille. yllättäin pienen lukuhetken jälkeen vitamiinien kimppuun ja sieltähän se vitabalans oy:n multiB-vita purkki löytyi. Nyt B-vitamiinituoteet kaaressa roskiin ja muutenkin tutustumaan aiheeseen lisää. kiitoksia Anastasialle aiheen esiin tuomisesta.

  VastaaPoista
 28. Itse syön vahvaa E- ja B-vitamiinia yöhikoiluun. B-vitamiinina Bioteekin super. Syönyt reilun puoli vuotta. Tähän asti ok kunnes tänään korvia ja kasvoja alkoi yhtäkkiä poltella. Peilistä katsoessa kasvot kirkkaan punaiset. Kyllähän siinä pelästy. Aivot kelas että mitä uutta/outoa olisin syöny enkä mitään keksiny. Äkkiä googlaamaan ja löysin nämä viestit. Olin ehkä 15 minsaa aikasemmin ottanu noi vitamiinit. Nyt aikaa kuljnu about tunti ja alkaa olla normikasvot peilissä. Täytyypä huomenna jutella luontaistuotekaupsn myyjän kanssa...

  VastaaPoista
 29. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 30. Ihanaa, kun löysin näin paljon tietoa. Jouduin itse tänään ajamaan pikavauhtia terveysasemalle otettuani juurikin Bioteekin Super B-vitamiinin. Puolen tunnin kuluttua alkoi kasvojen ja kaulan kova kihelmöinti, joka levisi yläkroppaan ja käsivarsiin muutamassa minuutissa. Olin ihan kirkkaan punainen! Pelottava kokemus! Sain terveysasemalla nopean avun, antihistamiinin ja kortisonitabletit. Onkohan tämä nyt sitten vaaratonta vai hoitoa vaativaa?? Who knows?

  VastaaPoista
 31. Ihanaa, kun löysin näin paljon tietoa. Jouduin itse tänään ajamaan pikavauhtia terveysasemalle otettuani juurikin Bioteekin Super B-vitamiinin. Puolen tunnin kuluttua alkoi kasvojen ja kaulan kova kihelmöinti, joka levisi yläkroppaan ja käsivarsiin muutamassa minuutissa. Olin ihan kirkkaan punainen! Pelottava kokemus! Sain terveysasemalla nopean avun, antihistamiinin ja kortisonitabletit. Onkohan tämä nyt sitten vaaratonta vai hoitoa vaativaa?? Who knows?

  VastaaPoista
 32. Joka tapauksessa kaikki eivät reaktiota saa. Itse olen kestänyt kaikki vitamiinit suurella annoksella (B, D, C) ilman oireita. Tosin B12-vitamiinipitoisuus verestä mitattuna oli moninkerroin yli viitearvojen eräässä vaiheessa. Ratkaisu olisi varmasti, että tuoteselosteisiin kirjattaisiin, että osa käyttäjistä saattaa saada flush-reaktion. Väittäisin reaktion olevan harvinainen, vaikka nettikeskusteluissa luonnollisestikin google kerää saman kokeneet yhteen. Uskoisin kyseessä olevan geneettisen herkkyyden. Itse olen muuten allerginen ja saanut vaikeita reaktioita mm. penisilliinistä sekä kärsinyt vaikeista ihottumista. Vitamiinien käytön haistan korkeintaan virtsasta.

  VastaaPoista
 33. heippa, tuota ilmiötä tulee aina silloin tällöin, eikä se ole allerginen reaktio, turha siihen on mitään myrkkyjä kehoon laittaa, menee n vartissa ohi.
  Niasiini menee pintaverenkiertoon, hyvä kun menee, halpaversiot tulee keltaisena pissana ulos. Itselläni flush tulee se aina silloin tällöin, ei läheskään joka kerta (sama valmiste ollut käytössä jo yli vuoden), riippuu elimistön B-tilanteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ihmetellyt myös samaa punoitusta ja ajatellut et mahtavasti veri kiertää�� Olen kyllä arvannut reaktiosta huolimatta käyttää.. Valmistaja B-vitskulla Nutrition

   Poista
 34. Hei! Täällä luen näitä kirjoituksia vielä naama, korvalehdet ja käsivarret punoittaen ja kihelmöiden, mutta helpottuneena. Ei ollutkaan henki lähdössä, vaan olin hetki sitten aamupalan yhteydessä napannut yhden Bioteekin Super-B-vitamiinin! Tätä valmistetta en ole aikansemmin käyttänyt, muita B-vitamiineja kyllä. Tunnistin allergisen reaktion, mutta en tiennyt mistä se tuli, epäilin aluksi samaan aikaan ottamaani ruusunmarjarouhetta. Ensiavuksi otin yhden mieheni antihistamiinitabletin ja viilentelin kasvoja ja kaulaa kylmällä pyyhkeellä. B-vitamiinialleria olikin ihan uusi tieto minulle ja tiedänpä nyt välttää tätä. Kiitos :).

  VastaaPoista
 35. Otin äsken Bioteekin Super B vitamiinia ja kasvon läjähtivät punaiseksi ja kuumottavaksi. Ei ole aikaisemmin tehnyt ongelmia. Aamupalankin olin syönyt. Ja minulle on tuotetta suositellut ravitsemusterapeutti. Aika paha juttu, koska ei tiedä, mistä kyse ja eteneekö tila - aiheuttaako turvotusta tms. mutta onneksi menee parhaillaan ohi, joskin olen juonut vettä ja syönyt vielä lisää ajatellen, että vatsa olisi ollut liian tyhjä, kun vitamiinin otin. Laitan kyllä Bioteekille asiasta viestiä.

  VastaaPoista
 36. Hei! Kyseessä ei ole allerginen reaktio vaan vaaraton flush-reaktio, joka johtuu niasiinista. Niasiini laajentaa pintaverisuonia. Osa B-vitamiiinien käyttäjistä jopa hakee kyseistä reaktiota, sillä se avaa suonet ja laittaa veren kiertämään ja siten myös kuonat liikkeelle. Siitä voi olla apua esim. päänsärkyyn, migreeniin ja lihasjumeihin. Ja se miksi reaktio ei tule aina tai tulee vasta pidemmän käytön jälkeen johtuu suolesta. Jos imeytyminen suolessa ei toimi tehokkaasti, ei niasiiniakaan pääse verenkiertoon kovin tehokkaasti. Mm. vitamiinien pidempiaikaisella käytöllä on vaikutusta imeytymiseenkin, se yleensä paranee ajan kuluessa ja pienemmät määrät vitamiineja riittävät saamaan saman vaikutuksen. Myös vatsan muu sisältö vaikuttaa. Jos on syönyt juuri runsaasti kuitupitoista ruokaa, flushia ei todennäköisesti tule. Tyhjään vatsaan nautittuna tulee helpommin. Eli olkaa ihan huoletta, B-vitamiinien käyttöä ei tämän takia tarvitse lopettaa eikä todellakaan soittaa hätäkeskukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoo kuka..? Itse olen tämän flush-reaktion takia ollut tiputuksessa ja sairaalassa.

   Poista
  2. Samaa mieltä, reaktio ei ole vaarallinen. Johan sekin kertoo siitä, että kaikki tänne kirjoittaneet sanoivat flush-reaktion menneen ohi max puolessa tunnissa (se olisi mennyt ohi allergialääkkeistä riippumatta). Jos flush kokemus tulee, on se energisoiva ja kertoo verisuonten toiminnasta.

   Poista
 37. Jos vitamiinista turpoaa hengitystiet muiden mainittujen oireiden lisäksi, kyseessä on vaarallinen allerginen reaktio eli anafylaksia . Itselläni kävi juuri niin olen astmaatikko Ensiapua jouduin hakemaan ja päätteeksi sain reseptin adrenaliinikynään. Kaikilla ei todellakaan ole vaaraton reaktio.

  VastaaPoista
 38. Itse testasin juuri Solgarin B3-vitamiinia eli niasiinia ensimmäistä kertaa ja tietenkin tyhjään vatsaan. 20 minuuttia valmisteen nauttimisesta alkoi AIVAN järjetön kuumotus, ensin kasvoilla josta se siirtyi pikkuhiljaa alaspäin koko kehoon. No paniikkikohtaushan siinä meinasi tulla ja kieltämättä hätänumero käväisi mielessä. Pikagoogletuksen jälkeen selvisi kuitenkin, että tämä on niasiinin sivuvaikutus, ns. yliannostuksen oire. Pikkuhiljaa tunnin kuluessa kuumotus on alkanut hellittää ja ihon punoitus laskea hieman. Huhuh, olipahan kokemus.

  VastaaPoista
 39. Kovasti on tullut komentteja punaisuudesta kutinasta ym:sta minulla oireena kova intiimialueen kutina. Loppui kun lakkasin syömästä Neurobion forte b-vitamiinia.

  VastaaPoista
 40. Jep samanlaisia isoja punertavia läikkäalueita tulee kasvoihin kun olen ottanut vitamiineja. Ei välttämättä johdu sidosaineista! Minulla on esim. Biocare -luonnollisia vitamiinitippoja, otin aamulla suomalaisen Beethover B12 -poretabletin jossa on muitakin b-vitamiineja ja e-vitamiinia yms. ja iltapäivällä otin Biocaren vitamiinitippoja ja aika paha allerginen reaktio! Nyt tajusin että syön liikaa vitamiineja, koska ruokavaliokin on niin terveellinen. Vähennän vitamiineja ja otan vain muutaman tipan Biocaren multivitamiinia (ei saa Suomesta, tilaan aina Englannista, täysin luonnolliset vitamiinit tippoina) Tämä oli hyvä palsta!! Nyt uskon vahvasti että eri b-vitamiinivalmisteiden syöminen lisättynä terveelliseen ruokavalioon voi aiheuttaa näitä allergisia reaktioita koska kroppa saa toistuvasti liikaa b-vitamiineja!! kohtuus kaikessa!!

  VastaaPoista
 41. Huh,itse tässä tuskaillut kaulaan tulleen kutinan ja ihottuman kanssa,ja pahin on nenän ympärillä oleva kutina, mikään voide ei ole auttanut, ja aloin epäilemään B12 vitamiinipurkkia jonka ostin n.kuukausi sitten.
  Apteekissa eivät osanneet auttaa, hydrokortisonivoide käytössä ja purkki lensi just kaapin perälle.
  Mä niin haluan tuon kutinan pois, KÄÄK…..mutta kiitos tästä ketjusta

  VastaaPoista