tiistai 18. helmikuuta 2014

Influenssa tulee, apua! Vai...?

Kävin eilen ottamassa influenssarokotteen, vaikka olin vielä edellisellä viikolla vannonut työtovereille, että "ihan terve kun oon, niin en mä ainakaan aio sellaista ottaa".

No, kun kyse on terveyteen liittyvistä asioista niin olen näköjään täysin vietävissä. Kävin viime torstaina vihdoin poistamassa yhden luomen, ja luomea pois leikellessään pyllyni päältä (auts, kyllä se sattui vaikkei pitänyt) lääkäri alkoi jutella "mukavia" influenssasta.

Juuri sinä päivänä iltapäivälehtien lööpit huusivat, kuinka pari suomalaista oli kuollut influenssaan, joka vyöryisi epidemiana maamme yli hetkellä millä hyvänsä! Apua, paniikki!


Muuta ei tarvittu. Rokotteet loppuivat Diacorista ja varmaan monesta muustakin paikasta saman tien, ja lääkärin kehotuksesta otin ja varasin itsellenikin rokotusajan. 31 euroa influessattomasta keväästä – ja ennen kaikkea sen saamisen jännittämisestä – olkoon käypä hinta, ainakin tällä kertaa.

Kävin eilen ottamassa rokotteen Alppikadun Diacorissa, ja olin kuulemma yksi viimeisiä "onnekkaita", sillä rokotteet olivat taas loppu. Median voima on käsittämätön! Influenssa tulee kuitenkin joka vuosi, joten ei tässä pitäisi olla mitään yllättävää...

Tuntuu, että jo sana sikainfluenssa saa monet hysterian partaalle, vaikka esim. Terveyskirjaston mukaan tämän talven kausi-influenssa-epidemiasta odotetaan laajuudeltaan ja taudinkuvaltaan tavanomaista.

Samaa sanoo THL Maikkarin uutisissa. Lukuun ottamatta kauden alussa esiintyneitä perusterveiden tehohoitoa vaativia sairastumisia, talven influenssaepidemia ei näyttäisi poikkeavalta.

Toinen paniikin aihe on narkolepsia, jota rokote on aiheuttanut. Asiaan sen syvemmin perehtymättömänä tiedän kuitenkin, että nyt tarjolla oleva rokote Vaxigripia on turvallinen.

Tosin "narkolepsia"-Fluarixia annetaan edelleen 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille, koska heidän ei pitäisi enää sairastua tautiin. En kyllä itse tätä ottaisi, eli ei ihme että ainakin Diacor on siirtynyt rokottamaan ihan kaikenikäisiin Vaxigripia.

No juu, tulipa lääketieteellistä pohdintaa.

Mitä oikeasti halusin sanoa on, että olin eilisen illan ihan töttöröö tuon rokotteen takia. Tuntui, että nousi pieni kuume ja olo oli kaikenkaikkiaan ihan sekava ja outo. Kello kymmeneltä kaaduin sänkyyn ja nukuin kuin tukki aamuun asti. Kannattaa siis varautua ihme oireisiin, jos jostain vielä tämän rokotteen onnistuu – ja haluaa – saada! Näistä oireista ei kyllä Diacorissa varoitettu sanallakaan, vaikka muuten minua kannustettiin istumaan 10 minuuttia aulassa lukemassa naistenlehtiä rokotuksen jälkeen, jos tulisi joku allerginen reaktio...

Onko muille tullut vastaavia oireita influenssarokotteesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti