torstai 2. toukokuuta 2013

Vapun jälkeistä pohdintaa: kuohuviinin kalorit

Skumppa. Yksi lempijuomistani, jota olen vapun aikana litkinyt surutta...1, 2, 3... aika monta lasia. Laskeskelin, että vappuna taisin lipittää noin 8 (!) lasillista kuohuvaa - lasi kun oli aina täynnä ja ystävällinen ystävä vieressä poksauttamassa auki uutta pulloa... Huh. Onneksi kuohuviinistä ei juuri tule krapulaa - ainakaan yhtään niin pahasti jäytävää päänsärkyä kuin esimerkiksi punaviinistä.

Asiaa auttoi myös, että esimerkiksi vappuaattona kuohuviinin juonti jakaantui 10 tunnille! Välillä myös syötiin ja pidettiin taukoa, mikä on aina erinomainen vinkki alkoholia käytettäessä: muistakaa juoda hitaasti ja syödä välillä, ei vasta sitten "lopussa" kotimatkalla kebabia, pizzaa tms. Olo on huomattavasti parempi seuraavana aamuna.

Näin vapun jälkeisessä tilassa aloin pohtia, paljonko energiaa skumppa mahtoikaan sisältää. Olen siitä joskus lukenut ja elänyt ajatuksessa, että aika runsaasti. "Pelastuksena" on, ettei skumppaa yleensä kitata sellaisia määriä kuin esim. miedompaa olutta tai siideriä. Paitsi ehkä vappuna...

Alkon verkkosivulta voi tarkastella eri juomien energiasisältöjä ennen henkilökohtaisten drinksuvalintojen tekemistä. Energiamäärä on myös merkitty sivustolla erikseen jokaisen tuotteen yhteyteen.

Kuohuviini 70-100 kcal / 100 ml  ELI 300-400 kj / 100 ml.Looginen nyrkkisääntö menee, että mitä enemmän alkoholia ja sokeria juomassa on, sitä enemmän kaloreita siitä saa. Keventäjien Vappujuomia kevyemmin -sivustolla vertaillaan kuivan ja makean skumpan energiamääriä.

Kuohuviini ja samppanja kuiva 84-90 kcal/12 cl
Kuohuviini ja samppanja makea 160-180 kcal/12 cl


Okei, eli jos nauttii 90 kcal:n annoksen skumppaa, niin sitten pitää esimerkiksi...

  • Hölkätä 20 minuuttia - tai harrastaa sama aika seksiä!
  • Siivota kotona 25 minuuttia
  • Katsella 120 minuuttia telkkaria
Näin käskee Ruokajajuoman.netin Kalorilaskuri. Uskokoon ken tahtoo ja kulutus tietty riippuu aika monesta seikasta, mutta se ainakin on totta että kannattaa muistaa myös mitä laittaa suuhunsa nestemäisessä muodossa (jos sattuu olemaan kevätdieetillä). Toisaalta: vappu on vain kerran vuodessa! Hmm... kuten kaikki muutkin alkoholin kuluttamiseen kannustavat juhlapyhät...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti