perjantai 26. huhtikuuta 2013

Telkkari täynnä läskiä

Flunssapöhnässä ei oikein muutakaan voi kuin röhnöttää koko ilta sohvalla ja katsoa televisiota. Yleensä katson tosi vähän telkkaria, joten tarjonnan taso yllätti jälleen kerran - kuten talvi VR:n. Ei kauhean positiivisesti.

Tarjonta on pelkkää tosi-tv:tä kanavalta toiselle! No, ehkä Teemaa lukuun ottamatta. Väliin mahtuu vain vähän uutisia ja amerikkalaisia poliisisarjoja. Huh! 

Suomalaisen television evoluutio tavisten elämän esittelijäksi näyttää saavuttaneen päätepisteensä -toivottavasti. Nykyään illat pitkät vietetään satuhäitä, tilitetään sinkkulaivalla, tuunataan Satun tai Mikkosten asuntoa/kesämökkiä/ulkonäköä/ruokavaliota/koiraa tai yritetään karistaa vastahakoisen pullukan kiloja koko perheen voimin. Lisäksi suuresta osasta ohjelmia huokuu, että katsokaas kuinka halvalla me ollaan onnistuttu tämä tekemään! Nuukuus ei ole hyve kaikkialla, ja erittäin harvoin televisiotuotannoissa.


Taidan olla myöhäisherännäinen, mutta eilen huomio kiinnittyi tosi-tv-övereiden lisäksi myös toiseen seikkaan: lihaviin. Lähes kaikissa tosi-tv-ohjelmissa porukka on läskiä - siis ne tavalliset suomalaiset Pertit ja Riitat, joiden elämästä kerrotaan. Enkä nyt puhu vain "Rakas, susta on tullut pullukka" -taidonnäytteestä. Enkä tukevista/pyöreistä/tanakoista ihmisistä, vaan ihan aidosti lihavista tyypeistä. 

Ironista sinänsä, että aloitin eilisen TV-rupeaman amerikkalaisista tosi-tv-sarjoista, joiden henkilöiden lihavuutta ehdin päivitellä - kunnes vaihdoin kotimaiseen ja tajusin, että sama homma täälläkin.

Sinänsä ei mikään ihme, onhan tosi-tv "kansan peili" ja yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia. Sairaalloisen lihavia joukkoon mahtuu noin 50 000. Lapset ja nuoret lihovat kovaa vauhtia. 

"Hilpeä" iltani päättyi National Geographic -kanavalle, jolla myös (!) oli ruutu täynnä läskiä, menossa olivat XXL-missikilpailut. Kandidaatit olivat lihavia juu, mutteivät sen lihavampia kuin yleisössä istuvat äidit, isät, sedät, serkut ja poikaystävät. 

Huolestuttava ilmiö kaiken kaikkiaan. Onko niin, että pikku hiljaa lihavuudesta on tulossa luonnollinen ilmiö ja normi, johon kukaan ei enää voi viitata negatiiviseen sävyyn loukkaamatta ketään? Kohta lihavuutta ei edes tajuta ihmetellä, silmähän tottuu kaikkeen...

Maailma paisuu. Tilasto: The Economist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti