keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

tehokas tee flunssaiselle

Plääh. Vietän toista päivää sängyn pohjilla sama pyjama päällä ärhäkkään kevätflunssan kourissa. Olo on kaikkea muuta kuin keväisen hehkeä ja älyllinen toiminta erittäin rajoittunutta. 

Jotakin flunssainen elimistöni silti tuntuu tajuavan, sillä eilen alkoi mieleni ihan yllättäen tehdä timjamiteetä. Törmäsin tähän herkulliseen teehen pari kuukautta sitten, kun vierailin Vilnassa ystäväni luona ja hän valmisti aamuteetä äidiltään saamastaan timjamista.

Kotiin palattuani ostin Ruohonjuuresta pikku paketin kuivattua Sonnentorin luomutimjamia. Tuore olisi tietty paljon parempaa, mutta minkäs teet tähän aikaan vuodesta Suomessa...


Paketti oli, kuten usein tuppaa käymään, unohtunut kaapin perukoille - eiliseen saakka. Ja ah, maistuipa timjamitee hyvältä! Oli pakko googlettaa yrtti ja kappas, mitä löysin Hesarin arkistoista! Timjamia on käytetty flussan hoitoon jo itä ajat. Täytyisi vaan aina muistaa vaistoonsa, emme me ihmiset ehkä ihan niin luonnosta vieraantuneita ole, ettemmekö ymmärtäisi omaa parastamme - ainakin hetkellisesti.

"Timjamin muinaisesta rohtohistoriasta on nykyisin jäljellä sen käyttö yskänlääkkeen valmistusaineena. Timjami sisältää eteeristä öljyä, tymolia, jolla on antiseptinen vaikutus. 

Timjamiteetä voidaan juoda vilustumisjuomana. Esimerkiksi Laatokan kalastajat nauttivat sitä estääkseen influenssaan sairastumista. Timjami irrottaa mm. limaa. Lisäksi timjamia voi kokeilla muihin hengityselinsairauksiin astmasta alkaen. Mutta myös ruoansulatuskanavan häiriöissä ja virtsateiden vaivoissa sillä on todettu olleen vaikutusta. Pienikin määrä riittää."

Jos timjamin maku tuntuu kylmiltään liian voimakkaalta, mukaan voi panna sitruunaa. Ja tietenkin hunajaa. Tasty Planner -blogista bongasin yhden reseptin. 

Suosittelen siis timjamia kaikille flunssasta kärsiville! Kyllä me tästä vielä noustaan - troppien sekä sen tärkeimmän eli levon ansiosta. Eli nyt läppäri kiinni ja petiin, mars!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti