keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

20 minuuttia, 145 euroa ja hymy kaupan päälle - hammashoitoa suomalaisittain


Just mun tuuria, kirosin, kun kompastuin lattialla lojuvaan kiiltäväkantiseen Annaan viinilasi kädessäni. Jotteivät viinit olisi kaatuneet sohvalle, horjahdin ikävästi niksahtavan isovarpaan päälle. Auts. Mutta ei siinä vielä mitään. Samaan aikaan (ADHD?) pureskelin kovaa pähkinää ja kolautin paniikissa hampaat yhteen niin, että pähkinä sanoi kräks ja hammas myös - siitä irtosi pala.

Ihminen ei opi virheistään, ainakaan minä, sillä seuraavana päivänä nautin samaa herkkua (kuivattuja härkäpapuja itse asiassa). Kräks vaan ja toisesta, juurihoidetusta hampaasta, lohkesi vielä isompi pala. Laskin palaset mikron päälle muun sälätavaran pariin ja hengitin syvään. Ilon kautta.

Saanpahan kaksi kärpästä yhdellä iskulla mietin, kun jonotin hammashoidon ajanvaraukseen. Kaupungin nettisivuilla odotti tuttu teksti: "Aikuisten hammashoito on tilapäisesti ruuhkautunut". Varauksessa riitti jonoa, mutta onneksi siellä on uusi systeemi "älä soita meille, me soitetaan sulle". Tällä kertaa soitto tuli jopa samana päivänä, kun viimeksi vierähti neljä päivää. Kiva.

Ei sittenkään kiva. "Seuraava vapaa aika sinulle on 24.7.", nainen ilmoitti. "Siis kuukauden päähän?!" Kyllä vain. Harmistuneena mutisin jotain jonkun muun vaihtoehdon etsimisestä ja sanoin adios! Aloin googlata netistä yksityisiä hammashoitoloita. 

Megaklinikka Kampissa vaikutti täydelliseltä. Klinikan missio on poistaa jonot Suomesta. Hyvähyvä! Mikä parasta, ajan sai jopa samalle päivälle ja sen voi varata itse netistä. Hinnatkaan eivät näyttäneet pahoilta Kela-korvauksen jälkeen. "Terveyskeskuksen hinnalla", mainostaa Megaklinikka.Aikani oli tänään. Klo 13.30 sain töihin tekstarin, että ilmoittautua pitää viimeistään klo 14.05. Hyvissä ajoin pyyhälsin pyörällä paikalle. Aurinko paistio, tila oli viihtyisä ja vastaanoton ystävällinen täti tarjosi ilmaista nettiyhteyttä odotellessa. Vettäkin sai, ihan ilmaiseksi.

Hoitaja tuli hakemaan ajallaan ja juttelimme lääkäriä odotellessamme mukavia huonosta tuuristani, amalgaamipaikoista, juurihoidettujen hampaiden hauraudesta ja siitä, että minun kannattaisi harkita hampaan kruunausta. Hoitaja pääsi juuri ravihevosharrastuksensa kautta potkunyrkkeilyharrastukseen, kun nuori lääkärimies saapui paikalle. Hoito oli asiantuntevaa ja ripeää. Samalla hoitaja ja lääkäri kävivät läpi vanhoja ja uusia työkavereitaan sekä juhannuksensa. Lääkäri oli purjehtinut veneellään saareen. Heillä on varaa veneeseen jo noin nuorena, ajattelin.

20 minuuttia ja homma oli valmis. Hyvää kesää ja heippa ja kassan kautta. Siellä iski tosijytky:
- 145 euroa.
- Mitä? Ai 45?
- SATA 45. Eikun Visa vinkumaan. Ja tämä Kela-korvauksen jälkeen, parin pienen paikan korjauksesta! No, oma moka: en ole tottunut käymään yksityisillä... enkä taida tottuakaan.

Kipeää hammasta aristellen kävelin kotiin, sadepilviä alkoi kerääntyä ja mietin, missä mättää. Olen "aina" tehnyt töitä, maksanut veroja ja ajatellut, että minulla on oikeus julkiseen terveydenhoitoon sitä tarvitessani. Oikeus onkin, mutta millä ehdoilla? En voi odottaa puoliksi pudonneen hampaani kanssa KUUKAUTTA vastaanotolle pääsyä. Silti tuntuu suurelta väääryydeltä joutua maksamaan (pienehköstä) palkastani 145 euroa yksityisen hammaslääkärin pussiin. 

Jotain pitäisi tehdä, ennen kuin Suomen terveydenhoito on alasajettu. Rahalla saa ihanaa palvelua, rahaton saa odottaa kuukauden, josko hammas tippuisi.

Samaa kirjoittaa Vihreiden Jukka Relander Uusi Suomi -blogissaan Julkinen terveydenhuolto ei toimi.

"Vasta kun on riittävän sairas päästäkseen sairaalaan, alkaa tapahtua. Yksityisellä puolella kaikki tehdään heti."

"Lisääntyvän ja syvenevän eriarvoisuuden lisäksi toinen ongelma on se, että huono hoito tulee pitkässä juoksussa kalliimmaksi. Helsinkiläisiä piinanneet hammashoitojonot ovat johtaneet siihen, että suu- ja leukakirurgian kysyntä on kasvanut. Sepä se vasta kallista hammashoitoa onkin."

"Jos nykyinen systeemi saa jatkua, keskiluokka alkaa kysellä aika pian, että miksi pitäisi maksaa sellaisesta julkisesta palvelusta, joita se ei itse käytä", Relander pohtii.

Niinpä. 

Samaa mieltä on jopa Björn "Nalle" Wahlroos Taloussanomien haastattelussa hän vertaa, että valtion tuottama terveydenhoito muistuttaa ”autohelvettiä” ja on pian tasoltaan yhtä laadukasta kuin Trabant, huonolaatuinen itäsaksalainen kansanauto.

Jotain pitäis tehrä. Joissakin maissa terveydenhuolto kuitenkin toimii hyvin, otetaanko esimerkiksi vaikka Kanada? (Linkki Juhani Niinistön blogiin aiheesta Uuden Suomen sivuilla.)

"If you're not wealthy, stay healthy." Kuva: The Telegraph.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti