tiistai 26. kesäkuuta 2012

Hittiblogeissa elämä on tosi jees

No niin, nyt on aikaa lukea blogeja.

Juhannuksesta jäi käteen kesäflunssa, jonka ansiosta makaan nyt toista päivää pedissä. Mutta ilon kautta, parempi sairastaa nyt kuin kesälomalla. Itsesääli helpottaa myös, kun katsoo ulos koleaan harmauteen.

Kipeänä kaipaan kevyitä juttuja. Olen elvyttänyt blogini kuukausien hiljaiselon jälkeen sekä perehtynyt Blogilistan suosituimpiin blogeihin. Minulle tämä on tärkeä askel, sillä en ole ikinä ollut intohimoinen blogien lukija - vapaa-ajallani. Töissä kirjoittelen kyllä "virallisiin" blogeihin, mutta se on ihan eri asia.

Oman blogin myötä haluan tietää, mitä blogirintamalla tapahtuu ja millaiset blogit ihmisiä innostavat. Ja matskua riittää, sillä listalla on juuri nyt 44 395 blogia. Mieletön määrä!

Jokaisella 18-25-vuotiaalla nuorella naisella tuntuu olevan omansa. Aika moni blogi määrittelee itsensä lifestyle-blogiksi - ja on lähes toistensa peilikuvia kuvakoosteineen päivän asuista, meikkikokeiluineen, nettikauppavinkkeineen yms.

Päivän asusta riittää blogattavaa - joka päivä! credit: stylehive.com

Aloin miettiä, mikä oikeastaan on lifestyle-blogi? Blogihaltuun.net-sivustolta löytyi artikkeli aiheesta Kuinka perustetaan lifestyle-blogi oikein? Kirjoittaja tekee vissin eron lifestyle ja How I Style My Life -blogien välille. Jälkimmäisissä kerrotaan, mitkä vaatteet laitoin tänään päälle, mitä ostin kaupasta, mitä ruokaa laitoin mutten jaksanut tai en voinut syödä ja sen sellaista.

"Suomessa kutsutaan liian helposti näitä jälkimmäisiä blogeja lifestyleblogeiksi, niiden ollessa kuitenkin lähinnä kuvapäiväkirjoja. En tietenkään sano että tämän tyyppisissä blogeissa olisi jotain vikaa vaan aivan varmasti ne ovat ansainneet paikkansa blogosfäärissä. Ne eivät kuitenkaan ole varsinaisia lifestyleblogeja."

"Perusajatuksena lifestyleblogien takana on tarjota lukijalle elämys. Vaikka erilaiset lifestyleblogit voivatkin tarjota suuren määrän tietoa, sisällön on tarkoitus herättää lukijassa enemmän tunteita, olivat ne sitten puolesta tai vastaan."


Niinpä. Lifestyle on jotakin enemmän, "koko elämän kirjo potenssiin 2". Tietysti jokainen taaplaa tyylillään, muttei se ei taida vielä olla lifestyle. Hmm... mihin kategoriaan valtaosa Blogilistan suosituimmista blogeista sitten istuisi?


Suosituissa blogeissa riittää kuvia turkooseista hiekkarannoista. Pala unelmaa?
Olen selaillut sairaspedistä käsin - ja niska jumittaa sen mukaan - valtavat määrät suosituimpia blogeja. Sen lisäksi että lähes kaikkia kirjoittaa nuori (nätti?) nainen, blogeja yhdistää se, että hyvin pyyhkii. Koti on kaunis, elämä tasapainossa, tyylitajua riittää (ja rahaa kalliisiin vaatteisiin sekä matkustamiseen), ravintoloissa syödään usein (muttei tietenkään lihota) ja kaikki on vaan tosi jees. Satunnaiset pöljät päivätkin kuvataan nätisti ja hillitysti. Tyylikkääseen elämään kuuluu usein myös kauniita lapsia, poikaystäviä ja lemmikkejä. So nice.

Blogeissa kodit ovat tyylikkäitä, valoisia ja siistejä. Credit: http://www.furnitureseen.com/blog/index.php/2009/01/29/one-york-tribeca-apartment/
No juu, totta kai asiat tuppaavat kaunistua matkalla omasta päästä läppärin näytölle. Sama pätee Facebookin statuspäivityksiin, joiden perusteella ihmisillä on yleensä aina kivaa ja ne syövät sushia einespizzan sijaan. Kurjatkin jutut saavat kultareunukset, kun omaa elämäänsä tarkastelee tavallaan ulkoapäin. Itsestä tulee oman elämän tähti ja toivottuun suuntaan muokattavaa massaa. Blogi on märkä päiväuni, jossa asiat rajataan valitsemalla sopivan siloinen näkökulma - sama pätee tietty mihin tahansa viestintään.

Blogeissa koirat ovat melkein yhtä söpöjä kuin emäntänsä. Kuva: Pawsh Magazine, 2011.
Miksi näitä blogeja luetaan? Itsekin olen selaillut nyt kaksi päivää ihmisten elon ihanuutta. Tärkeää on, että lukijat voivat ihailla kirjoittajaa, löytää vinkkejä elämänsä "parantamiseksi" ja että he pystyvät samaistumaan kirjoittajaan, ainakin jollain tasolla.

Vai? En juuri näe yhtäläisyyksiä oman arkeni ja suosittujen blogittarien elämän välillä, enkä haluaisi shoppailla tai sisustaa jatkuvasti. Luultavasti haluan siis vain tirkistellä - ja päivitellä.

Blogi on roolileikkiä: jalustalle nostettu bloggari kertoo elämästään sen, minkä haluaa, ja lukija tulkitsee sisältöä omaan elämäänsä sopivaksi. Siten kaikki yhdessä rakentavat täydellisen elämän kuplaa, jota kohti pyritään yhdessä, päivä päivältä ja bloggaus bloggaukselta. 


Cupcakes! Jokaisen trenditietoisen blogin pakollinen aihe!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti