perjantai 31. elokuuta 2012

Maito - onko sitä mitään järkeä juoda?


Maito - suhteeni suomalaisen ruokakulttuurin valkoiseen peruspilariin on ollut lämmin ja lempeä. Maitoa olen juonut siitä asti kun imin sitä äidin rinnasta. Kaikki oli hyvin ja maitosuhteeni onnellinen, kunnes joitain vuosia sitten tajusin, ettei maidon juominen enää onnistukaan ilman ilmapalloksi paisuvaa mahaa ja hillitöntä piereskelyä - minusta oli tullut kunnon suomalainen eli olin kehittänyt laktoosi-intoleranssin.

Silloin opin, että itse asiassa minusta olikin tullut normaali. Laktoosin sietäminen kun on yleinen geenivirhe maitoteollisuuden valtaamassa Euroopassa. Esimerkiksi aasialaiset tai afrikkalaiset eivät yleensä siedä laktoosia - kuten suurin osa maailman väestöstä.

Pari vuotta sitten, vaihtoehtomaito-villityksen saapuessa Suomeen, siirryin soijamaitoon. Aluksi vain kahvissa mutta kohta minusta tuli suurkuluttaja, eli litroittain suoraan tölkistä. Nam!

Välillä tekee silti mieli palata juurille. Viime viikonloppuna ostin rohkeasti lähi-Alepasta ihan tavallista rasvatonta hyla-maitoa. Hyvää oli ja tölkki tyhjeni saman tien. Virhe. Iltaan mennessä vatsa oli turvonnut ilmapalloksi ja ravasin vessassa. Olo oli todella huono - siinä määrin, että baarin sijasta vääntäydyin sänkyyn kärsimään. Laktoosi-intoleranssini oli näemmä soijamaito-kauteni aikana riehaantunut. Tästä lähin ainoastaan laktoositonta maitojuomaa - jos sitäkään.
Maidon käyttö on alkanut epäilyttää. Onko järkeä juoda jotakin, josta keho kieltäytyy systemaattisesti? Voiko 140 litraa per suomalainen vuodessa olla väärässä?

Googlettamisella ei vastauksia löydy, liekö maidon puolesta toitottava propaganda liian ylivoimaista vai eikö kenelläkään ole asiasta varmaa tietoa... Google kertoo näin:

"Maidon juominen voi pelastaa henkesi"

Älä ikinä juo maitoa ruoan kanssa tai muutenkaan!

... netti on pullollaan kiinnostavaa keskustelua puolesta ja vastaan, vaikka pro-maitoihmiset ovat niskan päällä.

Yhtäällä maidon vannotaan olevan terveellistä, laihduttavaa, sydänkohtauksia ehkäisevää, täynnä kalsiumia, kaliumia ja proteiinia sekä (keinotekoisesti lisättyä) D-vitamiinia ym. "hyviä" aineita. Hehkutukselle ei näy loppua. Tähän mennessä olen ajatellut että hyvä homma, olenhan ollut maitotuotteiden suurkuluttaja.


Vastakkaisiakin mielipiteitä löytyy, ja perustelut vakuuttavat. Esimerkiksi Raakaruoka.com-blogissa maidon sanotaan olevan aikuisen ihmisen ravinnoksi kelpaamatonta "petosta ja propagandaa".

Yksi seikka - jonka olen itse todistanut - on, että maito vaikuttaa hengitystiesairauksiin. Kuulemma moni astmaatikko on yllättäen parantunut jätettyään maitotuotteet. Itsekin lopetan nykyään maitotuotteiden käytön kun olen räkätaudissa - enkä ole sen koommin kärsinyt tukkoisesta nenästä. Uskomatonta mutta totta! Maidon aiheuttama ylimääräinen limaneritys kun tukkii hengitysteitä. Loogista. 

Maidon kerrotaan myös lisäävän korvatulehduksia. En tiedä, mutta lapsena join paljon maitoa (kuten kaikki siihen aikaan) ja kärsin kauheasta korvatulehduskierteestä. Kuulemma nykyään lapsia kehotetaankin välttämään maitotuotteita korvatulehdusten aikana.


Aitoterveys-sivustolla kerrotaan, että osalle ihmisistä maito ei sovellu missään muodossa. Sivun mukaan se ei ole ongelma, sillä esim. kalsiumia saa monista muista lähteistä paljon paremmin imeytyvässä muodossa.

Ehkä itse kallistun tälle linjalle: "Parhaimmillaan maito voisi olla pitää todellisena terveysjuomana. Tämä tarkoittaa kuitenkin maitoa sen luonnollisessa muodossa. Maitoon, kuten kaikkeen muuhunkin ravintoon pätee yksinkertainen luonnon asettama laki. Mitä luonnollisempaa ravintomme on, sitä paremmin se tukee terveyttämme."

Luonnollisuus tarkoittaa sitä, ettei maito sisällä ihmiskäden lisäämiä kummallisuuksia - joita on muuten eniten "terveellisessä" rasvattomassa maidossa. Luonnollista ruokaa ei myöskään ole jalostettu teollisesti pitkälle. Moni laktoosi-intoleraatikko sietää hyvin pastöroimatonta raakamaitoa. Täytyypä kokeilla!

Silti. Ei ole helppo päättää, onko maito hyvä vai paha. Ei siis auta kuin kuunnella kehoa. Tänään jääkaapista löytyy rasvatonta maitojuomaa, koska halusin kokeilla sitä - ja normimaidoltahan se maistuu. Mutta voi hyvinkin olla, että jo huomenna palaan soijamaitoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti