perjantai 24. tammikuuta 2014

Ihme pop-up ihottuma suun ympärilläViime aikoina olen kärsinyt säännöllisen epäsäännöllisestä oudosta oireesta. Noin kerran viikossa (vaikka toisinaan voi sitten mennä kuukausikin ilman) suun ympärille ja leukaan nousee kuumottava punoitus, joka laskee itsekseen noin 10 minuutissa.

Tämä tapahtuu aina aamuisin. Olen yrittänyt miettiä pääni puhki, mistä moinen johtuu. Olen kokeillut eri (luomu)naamarasvoja ja puhdistusaineita ja vaihdellut meikkejä ja ollut meikittä – tuloksetta!


Yleensä toistan joka aamu täysin samat rutiinit, mutta ihottuma tulee silloin kun sitä huvittaa. Tarkka ajankohta vaihtelee: joskus ennen meikkaamista ja toisinaan sen jälkeen, ennen tai jälkeen aamupalan ja suihkun jne. Aargs, jotain rotia, hei!

Tällä viikolla ihottumaa on pukannut pintaan poikkeuksellisesti jo kahtena peräkkäisenä päivänä, viimeksi tänä aamuna, joten päätin tarttua Googleen ja etsiä ihan itse pätevän diagnoosin (sori lääkärit!). Ei ihan helppo tehtävä, kun ei tiedä mitä googlettaa...

Katseltuani ihan liikaa karseita kuvia eri ihottumista oma versioni alkoi hahmottua: tämän täytyy olla perioral dermatitis eli suunympärysihottuma. Eipä ole hienostelevalla nimellä pilattu vaiva.

Varma en silti ole diagnoosistani. Käsittääkseni suunympärysihottuma ei noin vain ilmesty ja häviä, se on pysyvämpää laatua. Olenkin kuvitellut tähän asti, että vaiva on puhtaasti allerginen reaktio ties mitä kohtaan.


No, ennen kuin saan parempaa tietoa, aion roikkua ainakin hetken luulossa että tämä on suunympärysihottumaa.

Terveyskirjasto kertoo, että vaivaa on eniten 25–50-vuotiailla naisilla. Kuulun siis (laajaan) kohderyhmään.

Lisäksi todetaan, että vaivaa on pidetty milloin ehkäisytablettien, milloin kortisonivoiteiden tai kosmetiikan aiheuttamana, mutta ne ilmeisesti vain laukaisevat taudin eivätkä aiheuta sitä yksin ilman muita tekijöitä. Jokin nykyajan altiste on ilmeisesti oireilun takana, sillä perioraalidermatiittia on ollut vasta 1950-luvulta lähtien. Yhdeksi tekijäksi on esitetty ehkäisypillereitä.

Hmm. Ihottuma alkoi ilmestyä paljon entistä useammin, kun jätin ehkäisypillerit pois vuoden alussa. Lisää tästä Hei hei e-pillerit -postauksessa. Voivatko hormonit aiheuttaa tällaista?

Ehkä kyseessä tosiaan on "jokin nykyajan altiste", yksi tuhansista elimistöämme ja ihoamme kohtaavista kemikaaleista. Joskus lääkäri totesi nokkosihottumaani, että luultavasti sen syy ei ikinä selviä. 

En tosin tiedä, kannattaako tätä uusinta vaivaa mennä näyttämään lääkärille – kun ei ole mitään näytettävää, paitsi muutaman minuutin ajan "silloin tällöin". Pitää varmaan kaivaa kamera esiin seuraavan kerran.
Moni suosittelee hoidoksi sinkkiä ja omenaviinietikkaa. Sinkkiä syön säännöllisesti muutenkin.

Monia kuitenkin tämä ihottuma näyttää vaivaavan. Keskustelua ja vertaistukea löytyy mm. Vaatetellen-blogista Lilyn bloggaajan Saara Sarvaksen Rutto naamassain -postauksesta.

Onko muilla kokemuksia vastaavasta – ja vinkkejä, mitä tehdä? Kiitollisena otan vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti