sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Amsterdam - muutakin kuin vapaata seksiä ja huumeita

Intensiivistä on elo näinä päivinä, huh - mutta hyvä niin, ettei ehdi ajatella marraskuun ankeutta. Viime viikonloppuna matkasimme poikaystävän kanssa Amsterdamiin hengaamaan pitkäksi viikonlopuksi.

Amsterdam siksi, ettei poikaystävä ollut ikinä käynyt siellä ja itsekin vain kerran jossain seminaarissa... Ja meidän oli pakko käyttää Citydealista ostamamme "halvat" lentoliput - periaatteessa lähes ilmaiset eli "maksa vain lentovero" -periaatteella, mutta käytännössä lipuilla pääsi matkustamaan vain tosi harvana ajankohtana ja maksoimme Amsterdaminkin matkasta noin 150 euroa - ihan ok tietty ja olisihan pitänyt tietää, ettei ilmaisia matkoja ole olemassakaan... kuten mitään muutakaan ilmaista tässä maailmassa.

Mutta Amsterdam oli ihana! Harmaata ja sateista, eli ihan kuin kotona. Teki kyllä hyvää päästä vähän pois Helsingistä "oikeaan" kaupunkiin, jossa on elämää, ihmisiä, historiaa, tunnelmaa. Miksi ihmeessä täällä ei voida tehdä pieniä eleitä, jotteivät kadut olisi niin autioita marraskuussa - muutama iso lämmitetty terassi toimisi, esimerkiksi. Niitä odotellessa.


Amsterdamin vapaamielinen meininki yllätti - vaikka tiesimme, että prostituutio ja kannabis ovat laillisia, oli outoa katsella naisia alusvaatteissaan myymässä itseään pienissä, punaisilla valoilla valaistuissa kopeissaan. Sekä haistaa kannabiksen melkein kaikkialla - myös hostellissamme, tietty. (Poikaystävä valitti hajua vielä monta päivää paluun jälkeen.) Turismi Amsterdamiin koostuu - yllätys - nuorista miehistä mutta kaduilla käveli tietenkin myös naisia ja perheitä. Kiva vastata lapsilleen, "äiti mitä tuo nainen tekee alusvaatteillaan kylmällä kadulla?"

Kannabiksen laillisuus ja luonnollisuus pisti miettimään - ja nyt olen aika vahvasti aineen laillistamisen kannalla - kannabiksella on kuitenkin paljon terveydelle positiivia vaikutuksia, ja laillistamalla käyttöä voitaisiin valvoa. Kukaan ei ole tiettävästi kuollut kannabikseen, alkoholiin ja tupakkaan kyllä tuhansittain. Tosiasiat puhuvat puolestaan: Amsterdamin leppoisan tunnelman jälkeen kohtasimme ensimmäiset ikävästi humalaiset ihmiset Helsingissä - kusella Rautatieaseman seinää vasten ja huudellen törkeyksiä (sunnuntai-iltana). Niinpä.


Kaikki pointsit Amsterdamin kehittyneelle pyöräilykulttuurille! Täysillä eteenpäin pyyhältävä pyöräilijä on tosiaan kunkku, jota eivät autot tai jalankulkijat pahemmin häiritse tai saa hidastamaan... no juu, ehkä pieni varovaisuus olisi poikaa. Mutta silti, Helsinki voisi edelleen ottaa mallia Damista - vaikka saatiin tännekin Baana, kiitos siitä.

Tällainen sisäänkäynti ei olisi hullumpi. Ah, vanhat tunnelmalliset talot kanaalin varrella, korkeine huoneineen ja lautalattioineen - ottaisin teistä minkä vaan!
Hollannin ylpeys - tulppaanit. Kaupoissa julistettiin, että näitä toimitetaan minne päin maailmaa tahansa. Ja kiinnostuneesta turistimäärästä päätellen tarjous puree. 
Kaupunkiviljelyä harrastetiin luovin tavoin - ja viljelysten skaala voi olla laillisuuden ansiosta laajempi, ei vain sitä chiliä ja basilikaa.
Kaktus kasvamassa: San Pedro -kasvi näytillä kannabis-infokeskuksen näyttelyssä. Kaktuksella on monia hienoja ominaisuuksia, kuulemma.

 Nähtävyyksiä kiertämässä. I AMSTERDAM. Aika mahdotonta saada kuvaa ilman kymmentä turistia messissä.
 Sunnuntai oli viimeinen ja ainoa aurinkoinen päivämme - ainakin muutaman tunnin ajan. Turisti ja Nemo-tiedomuseo.
Amsterdamin kaupunginkirjaston ylimmästä kerroksesta löytyi paitsi upeita maisemia (harmi, ettei terassi ollut auki) myös herkullinen brunssipaikka! Loistava idea laittaa kaikki tuoreet ainekset esille, namnam.
Breakfast with a view... Kiitos Amsterdam, tulen takaisin kyllä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti