sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Muodikas foolihappo - yleislääke kaikkeen

Ostin eilen Tampereen Sokokselta purkillisen foolihappopillereitä, sillä olen täysin mainoksen orja mitä tulee vitamiineihin - tai no mihin vaan terveyteen liittyvään. Olin nimittäin edellisenä iltana lukenut äidin Kauneus&Terveys-lehdestä järkyttävän uutisen, jossa todettiin että suuri osa suomalaisista kärsii foolihapon puutteesta. Siinä se löytyi - syy kaikkiin mahdollisiin ongelmiini!
Sitäpaitsi foolihappo on todella in maailmalla, Suomeen trendit vain tuppaavat saapuvan myöhässä.

Tohtori Tolonen kertoo verkkosivuillaan, että foolihappo on ajankohtainen vitamiini. Sitä lisätään elintarvikkeisiin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Chilessä, Unkarissa ja 47 muussa maassa, mutta ei vielä muissa EU-maissa.

Erityisesti kaikkien hedelmällisessä iässä olevien nuorten naisten (minä!) tulisi napsia foolihappoa - se kun lisää hedelmällisyyttä ja ehkäisee mm. sikiön epämuodostumia.

"Itä-Suomen yliopiston tutkimusten mukaan piilevä foolihapon puute on Suomessa yleistä ja se lisää riskiä sairastua muun muassa masennukseen ja sydän- ja verisuonitauteihin."

Eikä siinä kaikki - foolihappohan auttaa vaikka mihin!
  • ehkäisee masennusta ja tehostaa masennuslääkkeiden vaikutusta
  • ehkäisee verenpaineen nousua
  • ehkäisee kuulon heikkenemistä
  • ehkäisee aivoinfarkteja
  • ehkäisee rintasyöpää
  • parantaa sperman laatua (suomalaisten sperma taisikin olla aika lailla heikentynyt, eli miehet foolihappoa napsimaan!)
  • Ja niin edelleen...
... foolihappo tuntuu olevan todellinen yleismies-jantunen. Okei, ehkä musta on vaan tullut foolihappo-hullu. Vähän kuin D-vitamiinifani silloin aikoinaan - tosin suhteemme on jatkunut lämpimänä tähän päivään asti, sillä napsin ainakin kaksi appelsiininmakuista 25 mg D-vitamiininappia joka aamu.

Yhdysvalloissa foolihappoa lisätään jauhoihin. Kuva: www.firebrickbread.com.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti