keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Onko nuha allergiaa - vai mitä?

Pari päivää olen riutunut karseiden allergiaoireiden alla. Pää on tukossa, nenä vuotaa valtoimenaan, kurkkua kutittaa ja aivastuttaa... melkein koko ajan. Atsii ja iso plääh! Kaiken kukkuraksi makuaisti on melkein hävinnyt.


Vaiva on outo, sillä yleensä en kärsi siitepöly- tai muustakaan allergiasta. Tsekkasin allergiatiedotteesta, että parhaillaan kukkivat heinät, joten varmasti joku lajike aiheuttaa meitsin kärsimyksen... vaikka Helsingin keskustassa hengailenkin.

Eilen lähdin hakemaan akuuttia apua Yliopiston apteekista, jonne olikin kertynyt jonoa allergiahyllyn liepeille. Lohdutti, etten ole ainoa.

"Kauhean tukkoinen olo, suosittele mulle jotain tehokasta!!" ruinasin ja farmaseutti näytti käsikauppaan vapautunutta, ei-väsyttävää antihistamiinia, joka on ytimekkäästi nimetty "Desloratadine Sandoz". Kuulosti mainiolta. Lisäksi sain mukaan Nasofan-nenäsumutteen, jota vetelin eilen yliannostukset ennen kuin luin tuoteselosteesta, että lääke alkaa tehota vasta 24 h päästä käytön aloittamisesta... sitä odotellessa.
Lääkkeistä huolimatta nukuin surkeasti, henki ei kulkenut. Heräsin kahdelta yöllä napsimaan lisää antihistamiinia, jonka ansiosta sainkin nukuttua aamuun asti. Tänään tosin oli karseaa töissä ja nenä muistutti edelleen vuolaasti virtaavaa jokea.

Kärsimätön kun olen, marssin tänään toiseen apteekkiin ja kerroin tilanteestani - sekä siitä, että limakalvot ovat kuivat ja kipeät jatkuvasta niistämisestä. Sain kaksi nenäsuihketta lisää: seesamiöljyä kosteuttamiseen ja Otrivin Compia "limakalvojen kutistamiseen ja kuivattamiseen".

Farmaseutti mainitsi aika monta kertaa, ettei tuotetta saa missään nimessä käyttää viikkoa kauempaa, jotten jää koukkuun. Näytinkö epäilyttävältä, kun niin innokkaasti ostin kaiken mitä suositeltiin? Muuten olen aikas säästäväinen, mutta lääkkeet ovat heikko lenkki. Pienellä markkinoinnilla olen valmis ostamaan melkein mitä tahansa.


Jännä oli lopulta huomata, että vanhassa vara parempi. Löysin lääkekaapista liuskallisen Duact-tabletteja, jotka ovat tarjonneet avun niin moneen tukkoiseen hetkeen. Eikun sitäkin naamaan, ja johan alkoi tapahtua! Olo parani huomattavasti.

Äsken vielä napsaisin toisen tabletin, vaikka monet varoittavat ettei kannata ottaa Duactia ennen nukkumaanmenoa, sillä se piristää. Itse en ole tällaisia vaikutuksia huomannut tai sitten olen vaan täysin allergian uuvuttama...  sitä paitsi tärkeintä on pystyä hengittämään.

Tsemppiä kaikille allergian ikeessä sinnitteleville, kyllä tämä tästä!

PS: Äsken kaveri soitti ja kertoi, että nokkonen lievittää allergian oireita. Löysin kuivattua nokkosta viime vuodelta ja tein siitä iltateen. Kaikkea kannattaa kokeilla - ainakin mitä allergiaan tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti