sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Lumimyrskypäivä - hyvää aikaa venytellä

Huhhuh mikä sää! Kun makaa sohvalla yöpaidassa höyryävä kahvikuppi kädessä ja uunituore Hesari edessä, niin ei ihan ensimmäisenä tule mieleen pukea päälle ja sännätä ulos venyttelytunnille.
Thomas Hoepker. Old woman in a snowstorm. 1954.
Mutta tuska - kuukausia kestäneen stressin ja raatamisen lukkoon jumiuttamat jäsenet - ajavat ihmisen epätoivoisiin tekoihin.

Vaikka kuinka yrittää vakuuttaa itselleen, että sää on asennekysymys niin EIKÄ OLE. Sää voi olla kiva ja kannustaa tekemään juttuja, kuten esimerkiksi Espanjassa, tai surkea kuten Suomessa ihan liian usein.

Kas näin Montrealissa vuonna 1939. Suojuksia lumimyrskyä vastaan. Kelpaisi mullekin. Ja onnitelkaa itseänne, kaikki rillipäät, jotka eivät joudu kärsimään silmiin täysillä iskevistä jäisistä piikeistä. Aarg.
Mutta selvisin venyttelytunnille kuntonyrkkeilykouluuni, Sörnäisten Savate Clubille, ja hyväähän se teki.

Eli jos olette jumiutuneet sisälle tietokoneen tai telkun ääreen, niin muistakaa välillä venytellä! Tässä muutama fysioterapeuttini suosittelema liike jumiutuneita niskoja ja hartioita vetreyttämään - yleisimmät jumit ainakin meikäläisellä. Maailman yksinkertaisimpia, mutta toimii kun jaksaa toistaa.. ja jaksaa hetkeksi kammeta itsensä ylös sohvalta! Nämä kuvitukset poimin Fysikaalinen hoitolaitos Sillanpään verkkosivuilta.

Liikuta päätä puolelta toiselle. Kädellä voi tehostaa liikettä. 
Kallista pääsi oikealle sivulle, nosta leukaasi hiukan ylöspäin, että tunnet venytyksen kaulan etupuolen lihaksissa. Voit tehostaa venytystä vielä painamalla oikealla kädellä vasempaa solisluuta alaspäin. Pidä venytys taas 20 sek. Sama toisinpäin.
Sormet ristikkäin pään takana/niskassa: Taivuta päätäsi eteenpäin, kunnes tunnet venytyksen niskassa. Anna venytyksen tuntua noin 20 sek. Palauta hitaasti.

Kallista pääsi oikeaa kainaloa kohti viistoon. Tehosta venytystä painamalla oikealla kädellä päätäsi alaviistoon. Pidä venytys 20 sek. Palauta hitaasti ja tee sama toisinpäin.
Netti on pullollaan helppoja venytysohjeita, muun muassa Hesarin sivuilta löytyy perinpohjaiset niskan venyttelyohjeet ja UKK-instituutin sivuilla on lisää venytyksiä muillekin osillemme...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti