perjantai 13. tammikuuta 2012

Avioero parhaimmillaan!

En ole ollut naimisissa, eikä tällä hetkellä ajatus pallosta nilkkaan edes inspiroi, mutta eronnut erilaisista ihmissuhteista olen ihan riittävän monta kertaa. Eroaminen on aina pieni kuolema, olitpa se joka jättää tai jätetyksi tullut. Vaikka täytyy sanoa, että kyllä itsetuntoa aina pikkuisen pahemmin kolhaisee hylätyksi tuleminen.

Ihmissuhteiden päättymisistä on tehty miljoonia leffoja. Mutta suurimmassa osassa niistä henkilöt näyttävät täydellisiltä kyyneleet silmissäänkin koko yön itkettyään, eikä menee kauaa kun uusi ihana rakkaus koputtelee oven takana. Come on, tosielämässä ero voi merkitä vuosikausien sinkkuutta ja läheisyyden kaipuuta - ei ihme, että itkettää! (Ja hei: itkiessä silmät turpoavat ja muuttuvat tulipunaisiksi.)

Kaikille eroja kokeneille voin suositella tanskalaiselokuvaa Súperclasico. Kävin katsomassa sen joululomalla pari päivää aiemmin poikaystävästään eronneen kaverini kanssa, ja tulimme molemmat hyvälle mielelle. Kuulostaako oudolta? Kerron miksi.

Elokuva kertoo tanskalaispariskunnasta ja heidän pojastaan. Menestyvä vaimo, jalkapallomanageri Anna, on tavannut nuoren uljaan lattarijalkapalloilijan ja muuttanut hänen perässään prameaan kartanoon Buenos Airesiin. Viiniin meneväinen aviomies Christian ja teini-iän synkkyyttä poteva, filosofiaa pänttäävä teini jäävät oman onnensa nojaan tanskalaiseen pikkukaupunkiin. Tässä lähtöasetelma.



Perheen miehet matkustavat Argentiinaan hakemaan Annan takaisin kotiin - tai kirjoittamaan avioeropaperit - ja elokuva voi alkaa... Kaikkien maailma menee suht uusiksi kiihkeän Buenos Airesin sykkeessä, eikä argentiinalaisesta viinistä, jalkapallosta, tangosta, machomiehistä ja kauniista naisista ole puutetta. Loppuratkaisu ei kuitenkaan ole mikään klisee.

Ihanaa leffassa on sen positiivinen asenne ihmisuhdeongelmiin. Rakkaus ja elämä eivät lopu, vaikka siltä välillä tuntuisi. Rakkaus vain muuttaa muotoa ja jää elämään kokemuksiimme. Eron jälkeen avautuu uusia ovia ja seikkailuja - ihan jokaiselle, jos pitää silmänsä ja mielensä avoimena.

Adiós amigos, ja Argentiinan lämpöä viikonloppuun! Vaikka sitten viinin muodossa.

PS: Urheilutriviaalia: Súperclasico on jalkapallotermi, joka kuvaa peliä Buenos Airesin kahden suosituimman tiimin, Boca Juniorsin ja River Platen välillä.

PPS: Tässäpä yksi arvostelu leffasta Film-o-holicin sivuilla, jos kiinnostaa lukea lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti