sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Elämä ei ole peliä, Jerry Maguire

Jerry Maguire / Tristar Pictures


Katsellaan pitkästä aikaa "sunnuntai-illan iloksi" uusiksi Jerry Maguirea, joka tulee juuri nyt TV5:ltä. Puolessavälissä elokuvaa on jo pakko tarttua läppäriin ja päästää ajatuksia ulos.

Leffan nimi on suomennettu Jerry Maguire - elämä on peliä (1996). Osuva nimi. Liian moni suomalainen mies, jota olen (ennen nykyistä, ihanaa poikaystävää) tapaillut tai johon olen ollut sydänjuuriani myöten ihastunut, on osoittautunut tyypilliseksi Jerry Maguireksi: kiinnostavaksi, nokkelaksi, komeaksi ja niin hurmaavaksi mutta samalla täysin tunnevammaiseksi idiootiksi. Ah, kuinka monta kyyneltä sellaisten tyyppien perään on itketty! Nyt alan tajuta, että yksikin oli liikaa.

Tällainen tyyppi pelaa naisilla/miehillä ilman että omatunto ikävästi kolkuttelisi ja, valitettavasti, usein saa kenet haluaa. Heh, kauniskasvoinen Tom Cruise sopii kyllä erinomaisesti Jerryn rooliin...

Elokuva antaa kuitenkin toivoa. Siinä kritisoidaan kapitalismia, menestymisen pakkoa ja ihmissuhteiden järjetöntä uhraamista oman uran alttarille. Elokuvassa ihmiset muuttuvat, ja Jerrykin "parantuu".

Paskempi juttu on, että oikeassa elämässä niin ei käy. Jotain järisyttävää pitää tapahtua, jotta aikuinen ihminen tekee täyskäännöksen käytöksessään. Suurin osa itseään rakastavista uraohjuksista - sekä miehistä että naisista - jatkaa toisten hyväksikäyttöä ja oman egonsa pönkittämistä hamaan tappiin. Vampyyrien tapaan he elävät muiden ihailusta. Maailma parantuu vain, jos arvot muuttuvat niin radikaalisti, että kaikki voimme katsoa näitä tyyppejä säälien ja jatkaa eteenpäin eri suuntaan. Ettei käy niin kuin yhdellekin kaverilleni, jonka pitkäaikainen, tunnevammainen poikaystävä jätti tekstiviestitse hänen syntymäpäivänään. Tämä tapahtui eilen. Huh.

Avery Bishop: There is no real loyalty, and the first person who taught me that was you.
Jerry Maguire: I figure I was trying to sleep with you at the time.
Avery Bishop: Well, it worked. 

Dorothy: I love him! I love him for the man he wants to be. And I love him for the man he almost is. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti