keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Jet lag - kuinka ihmeessä saada unen päästä kiinni?

Uni ei tule, joten on "hyvää aikaa" blogata unettomuuden aiheuttajasta: jet lagista. Kiitos, Nicaragua... vaikka muutoin matka olikin erinomainen.


Jet lagin oireita ovat perinteinen väsymys ja unettomuus, mutta lisäksi kuivuminen (?), päänsärky, ahdistuneisuus, sekavuus, muistinmenetykset, ummetus, pahoinvointi, ärtyneisyys, hikoilu ja jopa koordinaatiovaikeudet... öö itselläni taitaakin olla oireista... kaikki. Kivakiva.

Kaiken kukkuraksi jet lag voi heikentää immuunisuojaa hetkeksi, mikä taas aiheuttaa flunssaa yms. lentämisen jälkeisinä viikkoina. Ekstrakiva.

Oireisiin on tietty syynsä: keho kysyy missä mennään ja ruokailutapojen ja rytmin muutos aiheuttaa ummetusta ja pahoinvointia, unirytmin muuttaminen taas väsymystä ja unettomuutta. "Päänsärky liittyy molempiin, koska keho ei saa mitä haluaa ja sekavuus ja ahdistuneisuus ilmenevät kun aivosi yrittävät prosessoida muutosta." Näin tiivistetään Halvat.org-sivustolla.


Palasin jo lauantaina ja ensimmäisen yön nukuin kuin tukki matkaväsymyksen kaatamana, mutta kaksi viimeistä yötä ovat olleet tuskaa.

Toissayönä menin kiltisti sänkyyn "jo" klo 23 vain tajutakseni, ettei tästä mitään tule. Tuli kuuma ja kylmä ja pyörin pari tuntia levottomana, kunnes nousin syömään jotain (no juu, ihan omaksi ilokseni, ei unen houkuttelemiseksi...). Ei auttanut.

Palasin kuorsaavan poikaystävän viereen tönimään häntä ärsyyntyneenä ja lukemaan kännykästä 400 sivun raporttia piratismista kehitysmaissa - ja opin, kuinka paljon kirjoja on luettavissa online, vau!

Lopulta aloin kaivaa netistä ohjeita jet lagin selättämiseen. Ne ovat aika samoja joka puolella eli varmaan päteviä. Tässä mielestäni neuvoista parhaat, kun lentää itään päin - silloin jet lag on yleensä paljon pahempi kuin länteen mentäessä - sehän tarkoittaa vaan, että valvoo myöhempään... Itselleni Nicaraguaan saapuminen oli lasten leikkiä Suomeen paluun rinnalla!


Tässä koottuja neuvoja eri nettisivustoilta - omin täydennyksin ja kommentein...
  • Kun matkustaa itään, lentokoneessa kannattaa yrittää nukkua paljon. Itse en tähän viimeksi kyennyt ollenkaan, vatsa meni niin sekaisin ilmakuopista ja kivisteli...) Silti matkaan kannattaa ottaa korvatulpat, silmälaput ja niskatyynyn. Huom! Unilääkkeet vaarantavat lentoturvallisuuden - älä napsi sellaisia!
  • Lennon aikana pitää juoda ja taas juoda VETTÄ. Vältä kokista ja kahvia kun menet itään - ne kun piristävät. Länteen päin lennettäessä tietty päinvastoin... Alkoholi myös lisää elimistön kuivumista - samoin kuin kahvi. Lasi punkkua on tietty poikkeus - se kun rauhoittaa ja lisää 
  • onnea... ;)Lentokoneessa kannattaa syödä tosi kevyesti - ainakin itselläni vatsa alkaa möyriä ja muistuttaa ilmapalloa lentokoneessa. Syö siis vihanneksia jne. ja vältä sokeria ja valkoista vehnää!
  • Liikunta auttaa kaikkeen, myös sisäisen kellon tasaamiseen. Iltakävely helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Mitä parempi yleiskunto, sitä paremmin sopeutuu aikavyöhykkeen muutoksiinkin. Yllätys...
  • Auringonvalo on toinen paras lääke - ihan kaikkeen.
  • Melatoniini (pimeähormoni) voi parantaa yöunen laatua ja nopeuttaa sopeutumista itään matkustettaessa. En tiedä, en ole kokeillut... vaikka työkaveri kertoi, että häneltä löytyisi.
  • Voit totutella aikaeroon ennen matkaasi siirtämällä vuorokausirytmiä vähän - tämä tosin taitaa olla harvalle mahdollista.
  • Venyttele lennon aikana. Tämä auttaa pitämään verenkierron kunnossa ja auttaa siis jet lagin minimoinnissa. Äläkä välitä, vaikka näytät hassulta venytellessäsi keskellä jumbojettiä! Ainakin olosi on parempi jälkikäteen kuin tattina istuvilla kateellisilla, hähää! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti