keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Miksi ihmeessä Halloween tunkeutui Suomeen?

Juttelin päivällä työkaverini kanssa, jonka 8-vuotiaalla pojalla on tänään koulussa Halloween-bileet. Työkaverini kauhisteli, miksi ihmeestä tämä hirviöiden, noitien, luurankojen ja vampyyrien kavalkaadi on eksynyt meille Suomeen.

Kynttilät haudalla on suomalainen pyhäinpäivän perinne. Kuva: HS.
Tai no, ei sitä ihmetellä tarvitse. Yksi amerikkalainen invaasio lisää "Valentine's Day:n" ym. jatkoksi. Työkaveri oli ilmaissut pojalleen nihkeän mielipiteensä Halloweenin suhteen, poika kertoi kiltisti ymmärtävänsä mutta haluavansa silti osallistua kavereiden takia. Ja eihän siihen mitään voi sanoa, joutuu vielä kiusatuksi jollei päästetä mukaan.

Silti ärsyttää, kuinka kyseenalaistamatta kaikenlaiset ulkopuolelta (=Yhdysvalloista) tulevat juhlat hivuttautuvat salakavalasti osaksi suomalaista juhlavuotta ja kauppojen krääsävalikoimaa. Kysynpä vaan, miksemme voi juhlia kiltisti pyhäinpäivää (jos jotain kerran haluaa näinä pimeinä päivinä juhlia). Se on kuitenkin paljon perinteisempi pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. No, tietty pyhäinpäiväkin tuli Suomeen kristinuskon myötä, mutta parempi se lienee kuin kaupallisuutta huokuva Halloween.
Ei näin, kiitos - siis meillä Suomessa...
Ja sitten toinen valituksen aihe, kun alkuun pääsin. Vieressä sohvalla virnistelee poikaystävä, jolla on huomenna vapaapäivä - pyhäinpäivän vuoksi! Hän kun on töissä Euroopan Unionin instituutiossa.

Meillä muillakin voisi olla huominen vapaata, sillä alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, kuten monessa maassa edelleenkin. Suomessa juhlaa vietetään nykyään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina. Kiitti vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti