torstai 4. lokakuuta 2012

Domnan pirtti - karjalainen idylli Venäjän rajalla

Syksy etenee, valo vähenee ihan liian nopeasti ja työläisen viikot vierivät samanlaisina kohti marraskuuta... yök! Joulukaan ei ole vielä tarpeeksi lähellä, vaikka kesästä tuntuu olevan ikuisuus.

Mutta toivoa ei pidä heittää! Voi sytyttää kynttilän, möllöttää sohvalla ja ihailla kaikkia kivoja kuvia, jotka otti kesällä, siirsi koneelle ja unohti sinne pölyttymään... Vaikkei viime kesä todellakaan ollut "kesistä parhain" säiden puolesta, monta hyvää hetkeä sinnekin mahtui.

Kuten tämä. Heinäkuussa matkustimme perheen ja poikaystävän kanssa autolla Murmanskiin (!), juttua matkasta löytyy bloggauksesta Murmansk - erilainen matkakohde.

Paluumatkalla, heti itärajan kotoisemmalla puolella, sijaitsee tällainen ihanuus - Domnan pirtti! Suosittelen todellakin majoittumaan karjalaisidylliin, jos tie jostain syystä vie "keskelle ei mitään". Palvelukin oli mitä parhainta. Lähellä asuva nuori nainen esitteli meille illalla paikat ja tuli aikaisin aamulla laittamaan aamupalan valmiiksi - olimme paikan ainoat vieraat ja olo todellakin oli kuin kotona!


Domnan pirtti sijaitsee Kuivajärvellä, joka on Hietajärven lisäksi Suomen ainoat asuttuina säilyneet vienankarjalaiskylät ihan Suomen ja Venäjän rajan tuntumassa. Domnan pirtti on rakennettu vienalaisten runonlaulajien ja itkuvirrentaitajien muistopirtiksi ja nimetty Kuivajärvellä asuneen taitajan Domna Huovisen (1878–1963) mukaan.

Domnan Pirtissä taitaa yöpyä paljon Venäjän-matkalaisia, kuten mekin. Pirtiltä kun on vain 24 kilometriä Vartiuksen rajanylityspaikalle - jollei satu eksymään metsäteillä, kuten eräät...





Domnan pirtin ihana rantasauna oli meidän porukan käytössä koko illan - ja myöhään yöhön. Tuvassa kelpasi paistaa makkaraa (ja juoda vodkaa, Venäjältä kun tultiin...)
Domnan Pirtin isossa pirtissä toimii kahvio - josta saa karjalanpiirakoita, tietenkin! Aamupala oli hyvä, leipineen ja haudutettuine puuroineen, ja muutenkin ruoissa käytetään paljon lähiruokaa ja huomioidaan paikalliset perinteet. Muun muassa ruisleipä, karjalanpiirakat ja kahvileivät paikan päällä ja kala on kylien vesistä pyydettyä, Domnan pirtin nettisivuilla kerrotaan. Uskon!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti