maanantai 1. lokakuuta 2012

Tuunaa aamupuurosi - vain mielikuvitus on rajana!

Miltä kuulostaisi kaurapuuro, jonka lisukkeina tarjoillaan pekonia, kurpitsaa, Parmigiano-reggianoa, neitsytoliiviöljyä... Oudolta? New Yorkissa pääsee jo maistelemaan tällaisia persoonallisia puuroja.

Itse sain lapsena yliannostuksen kaurapuurosta, kun äiti työnsi joka aamu eteeni lautsellisen mössöä, jonka hajukin sai unenpöpperöisen lapsen voimaan pahoin. Kaurapuuroa syötiin sokerin, voisilmän, maidon, marjojen tai hillon kanssa. That's it.

Traumoistani huolimatta jaksan puolustaa kaurapuuroa ilkeitä ulkomaalaisia vastaan, jotka väittävät sen olevan pahaa. Puuro on tosi terveellistä!, intän. Nykyään saatan jo syödä pikalounaaksi pussipuuron, johon on ängetty sen verran marjoja ja sokeria ja ties mitä, että se maistuu ihan nannalta.

Puuro on kuitenkin perinteinen ja turvallinen juttu. Puuro on jopa niin pyhä, että kun luin New York Magazinesta jutun uudesta nykiläisestä puurobaarista The Stoats Porridge Bar sekä monista muista paikoista, jossa tarjoillaan puuroja ties minkälaisin lisukkein, järkytyin ja riemastuin yhtaikaa! Alla makupaloja New Yorkin parhaista puuroista, ja lehden sivuilta löytyy lisää mielikuvituksellisia luomuksia - joka makuun, epäilemättä...



The Canadian at OatMeals

Bacon, sharp Cheddar, roasted apples, maple syrup, and sea salt. This is the marijuana of savory oatmeals, a gateway gruel that leads to wild experimentation with the shop’s other untraditional combos—“croque monsieur” and fig-and-Gorgonzola among them.



Stone-Cut Oats With Stewed Prunes and Orgeat at Minetta Tavern

A sleeper on the brunch menu, this is the most elegant porridge in town: oats from South Carolina heirloom-grain grower Anson Mills topped with the same Cognac-steeped Agen prunes the kitchen uses to garnish the pâté, and a cloud of steamed-milk foam spiked with orgeat syrup.



Savory Oatmeal Skillet at Sweet Revenge

Cheesy grits have nothing on this rib-sticking mélange of quick oats, corn, black beans, roasted potatoes, tomato, and Cheddar. Top the thing off with an optional crumble of bacon and you have a dish that may simultaneously reduce and increase the risk of a heart attack.

Steel-Cut Oats With Spiced Mascarpone, Raisins, and Brown Sugar at Northern Spy Food CoYou might not think to top your morning bowl with a melting dollop of cinnamon-dusted mascarpone and cream, but once you try it, you’ll find it extremely difficult to go without.


Epäilijä minussa paheksuu tällaista puuron tuunaamista. Onko tämä laitonta? Voiko annoksia enää edes kutsua puuroksi? Eikö puuron pitäisi olla jotain vaatimatonta ja simppeliä, kuten suomalaisuus konsanaan?

Ennakkoluuloton minä hykertelee, tämähän on mahtava idea! Ottakaapa mallia, helsinkiläiset kahvilanpitäjät! Montako puurobaaria Helsingistä löytyy, täh?? Tässä loistava bisnesidea - jos vaan uskaltaa pistää tarjolle pekonipuuroa yms. ja sietää puuro-konservatiivien mahdolliset raivonpurkaukset.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti