lauantai 7. heinäkuuta 2012

Pispala - kokeile ainakin seuraavat, nääs!

Kuva: Europeancitiesmarketing.com
No niin. Kesäloma alkoi ja köröttelin eilen Suomen ensimmäisellä halpabussilla Onnibussilla Helsingistä Tampereelle - lysti maksoi vain 9 euroa ja halvemmallakin pääsee, riippuu päivästä. Tervetullutta vaihtelua VR:n riistohinnoille! Vaikka jotain oikeuksia tämäkin yhtiö varmaan polkee...

Mutta huom.! Ryanairilta ja muilta halpisyhtiöiltä tuttuun tyyliin bussi ei aja keskustaan vaan jättää kyyditettävänsä Hervantaan - tuonne alastomien miesten ja pamputtavien poliisien kaupunginosaan... Onneksi vanha kaverini asuu siellä, joten soitin hänelle ja pääsimme kahvittelemaan.

Kun saavuin matkasta ryvettyneenä vanhempien luo helteiseen Pispalaan, makasin loppupäivän pihalla bikineissä ja pulahdin välillä vilvoittelemaan Pyhäjärveen - jonka vesi on vielä liian kylmää!

Tänään heräsin harmaaseen päivään. Ei auta. Kävin keskustassa kolmen koon kierroksella: suositulla Radiokirppiksellä Laukontorilla (josta irtosi Ivana Helsingin takki superhalvalla), kirjasto Metsossa sekä ostamassa kilon mansikoita, joista olen jo syönyt puolet. Vinkki: mansikat kannattaa ostaa torin sijaan sisätiloista eli supermarketista, ovat usein paljon paremmassa kuosissa. Tänään löysin herkullisia ja valtavia Polka-yksilöitä Sokokselta.

Sitten tulee Tampere-hehkutus. Onhan kyseessä nätti, vireä, rento ja täynnä mukavia ihmisiä oleva -ex-kotikaupunkini, jossa asuin ylioppilaaksi asti ja jonne palaan aina into piukassa! Olen nyt asunut reilut viisi vuotta Helsingissä, ihan ok sekin. Silti, jos Suomessa jonnekin vielä muuttaisin niin Tampereen Pispalaan, jossa olen kasvanut.

Jos joku sattuu kesäreissuillaan Tampereelle, niin tässä muutama Pispala-vinkki - Särkänniemeen, Muumimuseoon ja Tammerkosken liepeille turisti löytää muutenkin.


Pispalan portaat - hophop ja kunto kasvaa kohisten

Montako askelmaa kuuluisissa portaissa on? Joko 213 tai 297, jos mukaan lasketaan Pispankadun alapuolelle jäävät kiviportaat. Ilmankos portaita huhkii päivittäin ylösalas joukko reippaita urheilijapoikia ja -tyttöjä.

Kuva: Wikipedia.

Rajaportin sauna - täällä poikakin saunoo
Suomen vanhin edelleen toimiva sauna on paras! Saunominen on kuin hyppy ajassa taaksepäin, samoin kuin saunan kahvilassa nautittu olut, limu ja makkara. Kesä tai talvi, kokemus on vailla vertaa - ja lauteilla pääsee helposti juttuun paikallisten kanssa.

Pispala.fi-nettisivusto kertoo, että Suomen toista jääkiekon maailmanmestaruutta juhlittiin viime vuonna saunassa. Pokaali pääsi joukkueen mukana juhlistamaan voitonjuhlaa. Kuva: Pispala.fi.

Tahmelan uimaranta - kahlaa puoleen väliin Pyhäjärveä

Takuulla lapsiystävällinen uimaranta. Aikuista saattaa vähän ripoa, kun joutuu kahlaamaan "puoleenväliin" järveä ennen kuin voi harkita uimista. Ranta on pieni ja rauhaisa, ja löhötessä voi ihailla edessä avautuvaa Pyhäjärven selkää ja takana kohoavaa Pispalan harjua.
Tahmelan rannasta laitettiin viime vuonna vesille herttainen Kelluva puutarha. Tänä vuonna rannan kupeessa seilailee erilainen lautta, jonne voi myös päästä mukaan. Kuva: kelluvakaupunki.blogspot.fi

Hirvitalo ja Kurpitsatalo - ihaile ryytimaita ja koe taidepläjäys

Pispalalaisten yhteisöllisyys herkistää ja asukkaiden projekteista riittää iloa kaikille. Yksi esimerkki on Nykytaiteen keskus Hirvitalo, joka perustettiin vuonna 2006 avoimeksi kulttuuritilaksi. Talosta löytyy galleria-, toiminta- ja oleskelutiloja sekä suuri pihamaa, jossa pidetään kulttuuritapahtumia ja pikku festivaaleja. Hirvitalossa on myös puoti, josta voi ostaa paikallisten taiteilijoiden tuotoksia.



Tahmelan ryytimaat sijaitsevat suojaisella ja rehevällä Pyhäjärven rannalla Pispalanharjun eteläpuolella. Alue on ollut viljelykäytössä jo satoja vuosia. Kurpitsaliikkeen ylläpitämästä Kurpitsatalosta löytyy kahvio, ja siellä myös järjestetään monenmoista aktiviteettia. Tahmelan ryytimaat ovat arvokasta kulttuuriperintöä ja henkireikä monille kaupunkilaisille. Mutta pelko elää, sillä ryytimaihin kohdistuu maankäyttöpaineita (= kaupunki haluaa rakentaa arvokkaalle rantatontille lisää ökytaloja). Ei kiitos!
Kuva: Tampereen Vihreät

Kujakolli - tapaa paikallisia kaurismäkeläisessä tunnelmassa

Tahmelan K-marketin vieressä, mitäänsanomattomassa laatikkotalossa tunnelma kohoaa illan mittaan. Pispalan kantiksessa Kujakollissa saa halpaa juotavaa ja uusia ystäviä.

Kujakollissa on tarjolla myös livemusiikkia.
Vaakon nakki - legendaarista grilliruokaa näköalalla

"Suomalaisen grillikioskikulttuurin kivijalaksi ja yösyömisen ystävien kaveriksi" itseään kuvaileva Vaakon nakki täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Vuonna 1962 perustettu Vaakon Nakki oli ensimmäisiä sisätiloissa sijainneita grillikioskeja Suomessa. Suosituimmat ja legendaarisimmat annokset ovat Kivimies, Parilaherkku, Makkaraperunat ja ennakkoluulottoman Kuuma koira: höyrytetyn hillomunkin välissä on iso makkara. Päälle sinappia, ketsuppia, sipulia, kurkkusalaattia ja namnam!


Pyynikin näkötorni - popsi Suomen paras munkki

Yli 80-vuotias Pyynikin näkötorni sijaitsee maailman suurimmalla soraharjulla yli 150 metrin korkeudella. Ylhäältä voi ihailla kahta isoa vettä, Pyhäjärveä ja Näsijärveä, sekä nähdä koko Tampereen - ja jälleen kerran todeta, kuinka valtaosa Suomesta on metsää. Tornia ympäröivä Pyynikinharju on valittu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisemanähtävyydeksi. Perille löytää, kun seuraa munkin tuoksua...
Kuva: visittampere.fi
... ja tältä SE näyttää:

Kuva: Tamperelainen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti