torstai 4. huhtikuuta 2013

Salaatti ON ruokaa kansalle joka syö liikaa

Vähään aikaan ei olekaan Hesarissa mikään ärsyttänyt - tai sitten en ole vaan lukenut lehteä, kun digiversion viikon ilmainen lukukiintiö täyttyy kättelyssä...

No juu, eilenpä sitten ärsytti ihan olan takaa kun luin Rosa Meriläisen kolumnin "Salaattien syöminen lounaaksi kannattaisi lopettaa", jossa hän kertoo öö... itsestään ja astetta paremmista ruokailutottumuksistaan - ja arvostelee tietenkin samalla muita ja maailmanmenoa. Tiukimmin kritiikin kohteena ovat kaiken ilon pilaavat nihkeät salaatinsyöjät.


Perusoletus on, että kunnon mättö ja (yli)syöminen kannattaa ja pitää ihmisen tyytyväisenä - laadukkaista raaka-aineista tehtyjen herkkujen, tietenkin - kun taas porkkanan lounaaksi purijat ovat ankeaa porukkaa.

"Teollinen bulkki" ei Rosalle kelpaa eikä siinä tietenkään mitään, kun on varaa valita ja elämä muuten sen verran hollillaan, että ehtii miettiä tällaisia asioita eikä esimerkiksi selviytymisasioita.

Hm, jotenkin en niele sitä että suomalaisten ongelmana olisi liian vähän syöminen, kun puolet aikuisväestöstämme on liikalihavaa. Päinvastoin, me syömme nykyään ihan liikaa ja vielä usein epäterveellisesti. Ei hyvä.

Rosan mielestä ei kannata syödä pelkkää alkuruokaa, kuten tomaattikeittoa tai fetasalaattia. Itselleni kumpikin näistä kelpaa kyllä hyvin lounaaksi - eikä jää nälkä mutta ei myöskään tule iltapäivän koomaakaan.

Tykkään syödä töissä kevyesti ja muutenkin vain sen minkä tarvitsen. Tykkään olla hoikka ja terve. Nykyään tuntuu, ettei tällaisista asioista oikein saisi puhua. Ylipainoisia kun riittää yllin kyllin, ja heillehän voi tulla paha mieli jos joku arvostelee ruokailutottumuksia. Tai sitten tyypitellään Rosan tapaan "vähän syövät" nuivaksi ja nihkeäksi porukaksi, josta ei saa "mässäilyseuraa" - no ei kyllä kiinnostaisikaan.

Eli kaikki vain salaattia syömään - tai mikä ikinä maistuukaan - kohtuuden rajoissa! Nälkään ei kukaan meistä ole täällä kuolemassa, väittäisin. Ainoa mitä näissä ruokailuasioissa kannattaa kuunnella (ja katsella) on oma kroppa. Kukaan tuskin haluaa ehdoin tahdoin olla lihava tai huonossa jamassa...

1 kommentti:

  1. samaa mieltä. ihme kolumni oli Rosalla...noin kauniisti sanottuna. mitenkähän niiden ylipainoistenkin pitäis laihtua jos vaan "mätetään" olan takaa?

    VastaaPoista