lauantai 11. toukokuuta 2013

Hedelmäinen auratorttu - outo mutta herkullinen

Terveisiä Tampereelta, jossa saatiin eilen illalla äidin kanssa inspiraatio leipoa äitienpäiväkakku. No ei mennyt ihan kaikkien kaavojen mukaan, kakkuhan pitäisi leipoa äidille eikä äidin kanssa, mutta samapa tuo.

Tämä kyseinen torttu oli äidin idea. Oli maistanut sitä ystävänsä luona ja ihastunut - varsinkin, kun kakku oli tarjottu erinomaisen riesling-viinin kanssa.

Ainesosien luettelo kuulostaa oudolta: homejuustoa, viinirypäleitä, kermavaahtoa... mutta vastakohdat täydentävät ja suolaisen ja makean sekoitus on kieltämättä harmoninen - myös yleensä homejuustosta vähemmän tykkäävälle meikäläiselle.

Hedelmäisen auratortun resepti löytyy Valion verkkosivulta. Torttua kuvaillaan näin:

"Valio AURA® sinihomejuusto tuo aavistuksen suolaisuutta muuten makeaan, runsashedelmäiseen torttuun. Torttu on uusi, erilainen vaihtoehto tavalliselle täytekakulle. Se sopii tarjottavaksi sekä kahvipöydässä että makean tai puolikuivan kuohuviinin kera."

Jep! Alla resepti - ja miten me sitä tällä kertaa sovelsimme.


Valmistusaineet

Pohja

175 g kaurakeksejä (käytettiin halpismerkin Digestive-keksejä)
50 g Valio voita (käytettiin margariinia, eikä tainnut olla Valiota ;)

Täyte


3 liivatelehteä
350 g siemenettömiä viinirypäleitä (vihreitä)
1 iso (200 g) makea omena tai 1 tlk säilykepäärynää (käytettiin omenaa, kun sitä sattui olemaan)
3 rkl sokeria
2 prk (à 125 g) Valio AURA® Pehmeä sinihomejuustoa
2 dl Valio vispikermaa
1 rkl limetti- tai sitruunamehua (käytettiin sitruunamehua)

Koristeeksi

Valio Vanilla™ kinuskikastiketta (ei lisätty kinuskikastiketta ollenkaan, olisi ehkä tehnyt kakusta liian makean ja peittänyt muut maut)
pala (500 g) vesimelonia (käytettiin mangoa, joka toimi hyvin. Äidin ystävä oli taasen maustanut papaijalla.)
1 - 2 rkl Valio AURA® murua (tämäkin me skipattiin, homejuustoa oli kaakussa muutenkin yllin kyllin!)
paahdettuja, kuorellisia mantelilastuja (eikä sitten näitäkään sattunut olemaan kaapissa... ei haitannut)

  • Murskaa keksit monitoimikoneessa tai pussiin laitettuna kaulimella. Lisää voisula. Peitä irtopohjaisen vuoan pohja (Ø n. 23 cm) leivinpaperilla. Taputtele muruseos pohjalle.
  • Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min.
  • Leikkaa viinirypäleet neljään osaan. Kuori omena. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Yhdistä hedelmäpalat, sokeri ja AURA Pehmeä.
  • Vaahdota kerma.
  • Kuumenna limetti- tai sitruunamehu kiehuvaksi kattilassa. Purista liivatelehdet kuiviksi. Sulata liivatteet mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää kermavaahto. (Huom.! Lisää tässä vaiheessa - itse heitimme vahingossa kermavaahdon mössöön ennen liivatetta - juoksettui pahainen.) 
  • Kaada seos vuokaan. Peitä tuorekelmulla.
  • Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 - 5 tuntia tai yli yön. Irrota torttu vuoasta.
  • Valuta kakun pinnalle kinuskikastiketta. Koristele.

Digestive-kakkupohja
Hm, ei ehkä hirmu herkullisen näköinen mössö - mutta ulkonäkö kyllä pettää!
Tadaa! Ei saatu kuvaa kokonaisesta kakusta, kun innokkaat maistelijat olivat jo käyneet apajilla. 

2 kommenttia:

  1. Ah, toi torttu kuulostaa uskomattoman hyvältä! Pakko kokeilla joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, suosittelen lämpimästi! Makuyhdistelmä on aikas täydellinen!

      Poista