keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Proteiinia ja propagandaa

Viime aikoina metron käytäviä ja ratikkapysäkkejä ovat peittäneet Elan siloiset (ei itseeni vetoavat) kasvot + rahkapurkki. Joka kerta pähkäilen, miten ihmeessä tyyppi liittyy mansikka-sitruumelissarahkaan?!

No, eipä sitä ennenkään ole julkkis mainostamaansa tuotteeseen liittynyt enkä epäile, etteikö myös tämä julkkisvalinta olisi tarkkaan harkittu tuotteen kohderyhmään vetoamaan...

Näemmä toisto kuitenkin tehoaa myös itseeni. Tänään meinasin jo melkein antautua mainonnan vietäväksi, kun hortoilin rankan nyrkkeilytunnin jälkeen nälissäni Kurvin S-marketissa.

Kyseiset Arlan makurahkat oli sijoiteltu houkuttelevasti keskelle käytävää, ja ne oli oikein pantu tarjoukseen 1,45 € / purkki. No ei kyllä kovin halpa hinta yhdestä purkista rahkaa, vaikka maku olisi ollut juurikin sitä mansikka-sitruunamelissaa.

Väsyneenä ja nälkäisenä, kuinkas muutenkaan, aloin tutkailla tarkemmin myymälän rahkatuotteita. Danone proteiinijuomaa! Valion profeeliä! Jne. jne. Proteiini se on, mikä nykynaisen ja miehen tiellä pitää – paitsi sen yhden mummon, joka yksi päivä totesi Stockan rahkamaistattajalle, että minä vihaan proteiinin makua. Heh.

Pika-rahka-analyysilla tajusin, että Arlan hehkuttama 20 grammaa proteiinia on ihan normaali määrä rahkassa kuin rahkassa. Esimerkiksi Valion pehmeässä maitorahkassa proteiinia on tuo ihan samat 10 grammaa per 100 grammaa. Siinä on myös vähemmän hiilareita: 4,3 grammaa vs. Arlan 6,5 grammaa.


Luonnonmukaisten tuotteiden ystäväni päädyin tuttuun maustamattomaan rahkaan – johon voi vaikka lisätä pakastemarjoja päälle. Lyhyt ainesosavertailu kertoo oleellisen:

  • Valion maustamaton rahka: pastöroitu rasvaton maito* ja hapate.
  • Arlan mansikka-sitruunamelissa: Rasvaton maitorahka* (pastöroitu rasvaton maito*, hapate), mansikka (4,5%), sokeri, maissitärkkelys, luontainen aromi, väri (aroniatiiviste), sitruunamelissauute, sakeuttamisaine (pektiini), luontainen limearomi, makeutusaine (stevioliglykosidit). *Yliherkkyyttä tai allergiaa aiheuttavat ainesosat.

Lisäksi Valion rahkaa saa 250 gramman purkin noin puolet edullisemmin kuin Arlan 200 gramman purnukan.
Okei, ei liene mikään yllätys tämä, mutta on se vaan kumma miten meille myydään ties mitä tuotteita, jotka eivät oikeasti ole yhtään mitään erityistä tai mullistavaa. Ja kuinka sitä itsekin aina vaan meinaa langeta ties mihin, vaikka pitää itseään kriittisenä kuluttajana – eikä edes tykkää Elasta! :)

PS: Eivät kaikki muutkaan tykkää rahkasta, jolla on jopa oma Twitter-risuaita #arlaprotein. Kriittistä ääntä löytyy mm. Piparinmaailma-blogista.2 kommenttia:

  1. Mieti kuinka hupaisalta näyttäisi itse tehty rahka, jossa on mansikkaa 4,5 %! Tarkoittaa noin yhtä mansikkaa 250 gramman rahkaan :D Voi miettiä, kumpi on ravinteikkaampi vaihtoehto..

    VastaaPoista
  2. Heh, totta tosiaan! :) Lisäksi mainostavat, että tuo 4,5 % on paljon. Useinhan esim. jogurteissa on 2 % marjaa – siis todella vähän! On se kumma, miten kaikesta tiedosta huolimatta aina välillä meinaa langeta ties mihin mainoskikkoihin...

    VastaaPoista