perjantai 14. syyskuuta 2012

Huono johtaminen - päästäänkö me siitä koskaan eroon?

  
Hesari uutisoi tänään vakuutusyhtiö If:n tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset pitävät huonoa johtamista ja työpaikan huonoa ilmapiiriä työelämän suurimpina haasteina. No eipä tule yllätyksenä! Todellakin toivon, että tutkimus avaisi laajan keskustelun tästä työelämän paiseesta.

Huono johtaminen ja siitä johtuva pa...inostava ilmapiiri töissä on vakiopuheenaihe kaverieni kanssa, ikävä kyllä. Kaikilla on sekä omakohtaisia kokemuksia että muilta kuultuja rankkoja tarinoita, jotka kulminoituvat burnouteihin, irtisanoutumisiin ja työpaikkakiusaamiseen. 

Työpaikkojen ongelmavyyhti on monisyinen, mutta yleensä huonolla johdolla on paksut sormensa pelissä. Mitä sitten on huono johtaminen? Tässä havaintoja ystäväpiiristäni, esimerkkeineen elävästä elämästä...

Ensinnä: kuinka moni tietää, mitä pomo oikeastaan tekee? Ehkä kaveripiirini on poikkeus, mutta yllättävän monella ei ole hajuakaan mitä kovaa palkkaa nostava, työpaikalle epämääräisiin aikoihin ilmestyvä johtaja tekee. Muut kyllä raportoivat tiiviiseen tahtiin jokaisesta suorituksistaan. Kovin kiireistä ja stressaavaa tuntuu kuitenkin hänellä olevan. Erään kaverin pomon mukaan kaikki energia menee alaisia koordinoidessa (pomoa ei tosin ikinä näy yhteisissä kokouksissa eikä häntä tuntunut kiinnostavan, mitä alaiset puuhaavat. Toisaalta tietty vapautta riittää... mikä on kiva asia niin kauan, kuin kaikki menee hyvin.

Esimerkki tosielämästä: tapaamisessa kaksi alaista ja pomo. Alaiset esittelevät työsuunnitelmaansa, pomo kuuntelee innostuneesti ja vastuita jaetaan - myös pomolle. Kun alaiset ovat jo lähtemässä ovesta ulos pomo huikkaa perään: "onhan selvää, että te teette sitten kaiken työn, koska jos se jää mulle niin kyllä te tiedätte että se jää tekemättä". Kiva, kiitos. Toisaalta pomolle pointit rehellisyydestä.

Usein huonon johtamisen takana pesii epävarmuus, tuo suomalaisen (johtajan) helmasynti. Ja kun johtaja ei luota omiin kykyihinsä, sen saavat alaiset tuta. Epävarmuus heijastuu typeränä kukkoiluna ja tarpeella päteä, esimerkiksi puuttumalla pikkuseikkoihin ja hankaloittamalla kaikkien työtä. Tämä pätee etenkin ylennyksen saaneisiin johtajiin, jotka joutuvat johtamaan ex-vertaisiaan. Ratkaisu olisi simppeli: Itsetunto ja luottamus alaisiin kuntoon, yleensä töissä on fiksua porukkaa! Eikä haittaa, vaikka he olisivat pomoa fiksumpia - minkä fiksu pomo jopa arvostaa sitä.

Vastuun välttely ja pään pensaaseen tunkeminen liittyy tietty epävarmuuteen. Ongelmatilanteissa pomo vaikenee, sälyttää vastuun alaisilleen tai liukenee paikalta - mikä pilaa työpaikan ilmapiirin. 

Ratkaisu: Hei pomo, sulle maksetaan parempaa palkkaa juuri siksi, että ottaisit hankalat tilanteet haltuun ja etsisit reiluja ratkaisuja!

Esimerkki tosielämästä: Työpaikalla yksi työntekijöistä ei suoriudu tehtävistään ja vierähtää kuukausia ilman, että häneltä saadaan yhtään mitään tuloksia (=valmista työtehtävää). Pomo ei suostu puuttumaan asiaan, vaan sälyttää vastuun työkavereille. Päädytään tulehtuneeseen tilanteeseen, jossa useampi ihminen ei puhu toisilleen ja ilmapiiri on pilalla. Lopulta kaksi työntekijää passitetaan burnout-lomalle. Jatkotoimenpiteitä ei ole, vaan tapaus yritetään vaieta kuoliaaksi. No eivät asiat itsestään ratkea! 

Ratkaisu: kaikki saman pöydän ääreen ja suut auki, ehkä aikuiset onnistuvat keskustelemaan asiat halki, kunhan pomo ottaa vetovastuun.

Pelolla johtaminen taitaa olla menneen talven lumia, mutta ehkä se onkin saanut vain uusia muotoja. Nykyäänkin jotkut yritykset mainostavat sitä strategianaan, esimerkiksi Walt Disney! Pelottelulla arveltiin siellä olevan hyvä vaikutus työntekijöihin – jollei anna kaikkeaan, eikun kadulle. Huh, onneksi ei ole tarvinnut kohdata pelottavaa johtajaa - tai ehkä en vain ole tajunnut, auktoriteettien kunnioitus kun ei ole vahva puoleni. Ja hyvä niin.

Juupaseipäs-johtaja on myös ihan liian tyypillinen. Siis tuuliviiri. Päivästä riippuu, minne pomon ajatukset ja päätökset kääntyvät. Vähän paha tehdä pitkäjänteisiä suunnitelmia tällaisen pomon alaisena...

Huh, näitähän riittää, kun pääsi alkuun,.. Täytyy jatkaa tuonnempana, niin ei mene perjantai-ilta ankeaksi. Kun vielä sataakin. Nyt siis saunaan ja olut auki - ja toivomaan, että joku kaunis päivä kaikki huonot pomot häviävät maan päältä. Simsalabim!












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti