tiistai 25. syyskuuta 2012

Pahikset Aspartaami & Asesulfaami K - onko Stevia pekkaa parempi?

Päänsärky, masennus, levottomuus, astma, väsymys, hyperaktiivisuus, MS-taudin tyyppiset oireet, sokeus, aggressiivisuus, migreeni, ärtyisyys, epilepsia... Kuulostaa pahalta. Näitä kaikkia ja monia muita oireita aiheuttaa ystävämme aspartaami (E 951), jos Bill Stathamin Hyvä paha lisäaine -oppaaseen (ja moniin tutkimuksiin) on uskomista.

Flunssan myötä minulta meni eilen täysin makumaisti, karsea juttu, ja toivon se palaavan äkkiä. Koska syöminen ei nyt tuota iloa, aloin pohtia sairasvuoteellani ruoan terveellisyyttä. Selailin nimittäin kirjastosta noukkimaani australialaisen Bill Stathamin Hyvä paha lisäaine -opasta, jonne on listattu ruokien ja kosmetiikan lisäaineita - sekä hyviksiä että pahiksia.


Okei, aspartaamista vohkattu vaikka kuinka pitkään, etenkin sen vaarattomuutta jaksetaan korostaa kyllästymiseen asti. Mutta miksi pitää erikseen korostaa jotakin, minkä pitäisi olla itsestäänselvää kun puhutaan ruokaan lisättävästä aineesta? Ihmiset epäilevät, mutta kuitenkin käyttävät aspartaamia sisältäviä tuotteita surutta, eikä kukaan tunnu olevan moksiskaan! "Kerranhan sitä vaan eletään, vaikka sitten vähän lyhyemmin..."

Juujuu, yritän välttää eineksiä ja syödä puhdasta ja luonnollista ruokaa, mutta helppoa se ei tietty kiireiselle (ja mukavuudenhaluiselle) ihmiselle ole... Joskus vaan "on ihan pakko" saada light-kokista, mehua, esanssikarkkia tai muuta lisäaineita pursuilevaa mättöä sisäänsä. Hyihyi minua.

Aspartaamia löytyy esim. Dadonen juotavasta jogurtista - joka ikävä kyllä sattuu olemaan poikaystävän lemppari...
... sekä tästä kodikkaasta tuotteesta...
... ja luonnollisella imagollaan porskuttavasta Riitan Herkun puolukkamehujuomasta.

Hyvä paha lisäaine -kirjaa lukiessani aloin - jälleen kerran - pähkäillä, miten ihmeessä esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K ovat edelleen tosi yleisessä käytössä, eikä kukaan älähdä asiasta?

Monien tutkimusten perusteella opas luokittelee molemmat lisäaineet pahimpaan eli vaarallisten  sarjaan. Aspartaamin aiheuttamien oireiden lista on pitkä kuin nälkävuosi. Toinen - lähes tutkimaton - juttu onkin sitten, millainen nauttimamme kemikaalicocktailin eli erilaisten lisäaineiden yhteisvaikutus on ihmisparkaan. Voisin kuvitella, ettei hyvä.

Kuten moni tietää, aspartaamia käytetään keinotekoisena makeutusaineena vähäkalorisissa ruoissa, laihdutusjuomissa, purkassa, limuissa, pikakahvissa - itse asiassa sitä voi löytyä lisättynä mihin tahansa ruokaan, joka on sokeritonta tai johon ei ole lisätty sokeria. Varokaa siis, makeanhimoiset!

Aspartaamin "kaveri" on Asesulfaami K, toinen lisäaine, joka kirjassa menee "parasta välttää" -kategoriaan. Se on aiheuttanut mm. kasvaimia, leukemiaa ja syöpää eläimillä. Asesulfaami K:ta käytetään samoin keinotekoisena makeutusaineena vähäkalorisissa ruoissa.

Yksi Stevia-kasveista. Kuva: Wikipedia.
Nyt katseet ovat kuitenkin kääntyneet uuteen elämämme makeuttajaan - Steviaan. Ainakin sitä kovasti mainostetaan. Stevian kun kehutaan olevan "luonnollista", saadaanhan se yrttikasvista. Stevia on nimittäin yleisnimi Etelä-Amerikasta peräisin olevalle noin 200:lle yrttikasvilajikkeelle. Stevian suosio eri puolilla maailmaa onkin ollut suuri. Aspartaamin pelästyttämät kun haluavat nyt luonnollisia tuotteita - eikä ihme. Lisäksi Stevian lehdistä saatava makeutusaine on 300 kertaa makeampaa kuin ruokosokeri - kustannustehokkuus huipussaan, siis?

Vuonna 2010 päivitettyyn lisäainekirjaan Stevia ei ehtinyt mukaan, mutta esim. ravitsemusterapeutti Reijo Raatikainen kertoo aineesta Pronutritionist-blogissaan. Kiinnostavaa asiaa.

"Aika näyttää, olisiko Steviasta makeutusaineiden Appleksi", Raatikainen sanailee.

Monissa maissa Stevia on edelleen kielletty, mutta esim. Japanissa sitä on käytetty jo pitkään. Vähän aikaa sitten Stevian salli Yhdysvallat ja EU perässä viime vuonna. Käyttö on levinnyt sen jälkeen nopsaan, Suomenkin jogurttihyllyiltä ym. voi jo bongata Stevialla makeutettuja tuotteita. Itsekin maistoin Ingmanin rasvattoman banaani-mustikkajogurtin, jota oli höystetty Stevialla. No juu, ihan "tavalliseltahan" se maistui.

Myös Hartwall tuntuu villiintyneen Steviasta: "Luonnon ihme Stevia, juomahyllyn mullistavin uutuus!"


Stevia-limuja piisaa kaupoissa. Kuva: Hartwall.
Altistuminen Stevialle siis näyttäisi olevan turvallista, mutta tutkimusta ihmisen pitkäaikaisesta altistumisesta tarvittaisiin kipeästi. Ehkäpä me kaikki saamme olla lopullisina koekaniineina...

Huh, kirjoittaessa meni loputkin ruokahalut... tosin makuaisti on tosiaan edelleen kadoksissa, kääk! Mutta jos haluaa tietää lisää "pahiksista", niin pahimmat lisäaineet löytyvät listattuina mm. Terveydenjuuri-nettisivustolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti