torstai 13. syyskuuta 2012

Syömisfanaatikot ja ne jotka unohtavat syödä




Jälleen tänään tajusin vanhan totuuden, kun tarkkailin työkavereita. Ihmisiä on kahta lajia: niitä, joiden on pakko syödä ja niitä joiden ei. Itse putoan puolen välin tienoille, joten molemmat ryhmät huvittavat.

Osa meistä kuolee jollei saa tietyllä hetkellä ruokaa. Ihminen alkaa käyttäytyä levottomasti, tiuskia ja puhua vain siitä. Ruokaa on pakko saada ja äkkiä! Esimerkiksi äitini. Hänellä pitää aina olla välipaloja mukanaan kaupungilla, koska kun nälkä yllättäen iskee niin kellään ei ole hauskaa. Mieliala uppoaa synkkyyden syvyyksiin, ihan kaikki tökkii eikä voi ajatella mitään muuta kuin ruokaa.


Olen nähnyt ihmisten saavan itkuraivareita, jolleivät he ole päässeet syömään tietyllä hetkellä. Joillekin kunnon lounas tasan klo 12 tai välipala klo 15 on pakkopulla. Muutoin ei mikään ei suju, ja kanssaihmiset saavat tuta nälän kauheat seuraukset.

Kaiken kukkurasi monelle ei kelpaa nälän ensityydyttäjäksi mikä tahansa, hedelmä tai kupponen kahvia, vaan ruoan pitää olla hyvää, lämmintä, ravitsevaa ja terveellistä. "Mä tarvitsen kunnon ruokaa", tuttu vaatimus. Vaikka lopulta tyyppi saattaa päätyä vetämään pizzaa lounaaksi. No juu, ainakin aikomus on hyvä. Monesti nämä ruokafanaatikot myös syövät valtavia määriä - ihan kuin nälänhätä olisi pyyhkäisemäisillään yli maailman.

Entä ne, jotka eivät syö? Toinen ääripää. Minullakin on monta kaveria, jotka saattavat illalla tyynesti todeta, että ovat unohtaneet tänään syödä. Oho, no sellaista sattuu. Näiden tyyppien keskittyminen ei herpaannu, eikä syöminen vaan tule mieleen kun on kesken jotain tärkeää tekemistä. Kunnioitettavaa. 

Itse sijoitun puoliväliin, vähän lähemmäksi "paastoajia". Minullekin syöminen on välttämätön paha, jos olen innostunut jostain. Mutta en kyllä selviä päivää illman ruokaa tuupertumatta - ja sitten kun syön, haluan sisääni jotain terveellistä.

Useammin minua ärsyttävät ruokafanaatikot - varsinkin matkoilla, jolloin puoli päivää kuluu etsiessä tyypeille kelpaavia ruokapaikkoja... Silti, syömisen ilmiöt ovat tosi mielenkiintoisia - ja kertovat varmasti paljon ihmisestä ja persoonallisuudesta... Onkohan aihetta tutkittu? Eiköhän...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti