sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Matkatunnelmia Marokosta

Käytiin joululomalla Marokossa, ja vihdoinkin sain kuvat siirrettyä kamerasta koneelle. Yksi niistä asioista, jotka jäävät roikkumaan jollei niitä tee heti... Nyt matkasta on vierähtänyt reilu kuukausi, joten sainpahan mukavan muisteluhetken keskelle superharmaata sunnuntaita.

Marokkoa matkakohteena voin suositella monestakin syystä. Tärkeimpänä ehkä, että keskitalvella se on läheisin (edullinen!) kohde, jonne suomalainen voi paeta ikuista pimeyttä. Jolleivät Kanariansaaret innosta.

Marokosta löytyy rantaa, vaeltelua vehreillä vuorilla sekä sopiva annos Saharan autiomaata, kameleita ja eksotiikkaa.

Ei ihme, että Marokosta on kehkeytymässä trendikäs matkakohde, ainakin kavereiden Facebook-päivitysten perusteella...

Reilun viikon aikana ehdimme käydä Tangerissa, Rabatissa, Casablancassa ja Marrakeshissa. Tässä sekalainen valikoima otoksia & selityksiä matkan varrelta.Historiallisia rakennuksia Rabatissa. Hassan-kuninkaan torni ja mausoleumi... sekä turisteja persoonallisine poseerauksineen.Rabat on satamakaupunki – Välimeren aallot olivat aikas vaikuttavat!

Rabatin valtava hautausmaa meren rannalla. Ei hullummat oltavat edesmenneillä.


Rabat(kin) modernisoituu kovaa vauhtia, ainakin poikaystävän mukaan joka oli asunut maassa vuoden liki kymmenen vuotta sitten. Kaupungissa toimii nykyään mm. moderni raitiovaunu.


Nyt ollaankin jo Casablancassa, jossa nähtiin komeita graffiteja! Ylläolevan maalauksen esikuva taitaa köpötellä vieressä – hauska sattuma!

Ja valtavia basaareja, jotka muistuttivat erehdyttävästi toisiaan kaupungista toiseen, allaoleva taisi olla Casablancasta...Casablancan upea moskeija meren rannalla. Osuimme paikalle täydelliseen aikaan ihailemaan auringonlaskua.


... matka jatkui Casablancasta Marrakeshiin, jossa vietimme uudenvuoden. Tosin islamin kalenterissa uusi vuosi on eri aikaan, joten isoa biletystä emme kohdanneet. Lähinnä turistit kohottivat (limukka)maljan alkavalle vuodelle. Alkoholia kun ei Marokossa juurikaan juoda – ainakaan kaduilla.

Vuosi vaihtui kuitenkin upeasta Afrikan isoimmalla aukiolla – etanoita maistellen. Tyypillistä herkkua siellä.

Matkan ainoa kurja juttu sattui muuten junassa Casablancasta Marrakeshiin, kun poikaystävän kännykkä varastettiin erittäin taitavasti hänen taskustaan junan tungoksen keskellä. Aargs! Eli tavaroistaan kannattaa pitää Marokossa erittäin hyvää huolta.Minttuteetä joimme Marokossa valtavia määriä, ja hyvää oli! Varsinkin, kun teen sekaan heitetään käsittämätön määrä sokeria. Teen juominen on Marokossa hieno seremonia, joka voi jatkua tuntikaupalla. Yleensä vieraille tarjotaan kolme kierrosta teetä. Teestä saa myös hankittua hyvän sokerihumalan, kun alkoholia ei ole tarjolla. Hehheh.

Myös marokkolainen ruoka oli hyvää, tyypillisiä ruokalajeja tagine ja tietenkin couscous. Rakastuin euron maksaviin panache-smoothieihin, johon sekoitettiin muun muassa banaania, mansikkaa, avokadoa ja ihanaa tuoretta appelsiinimehua. Samoin ihastuin basaareissa myytäviin satoihin mausteisiin ja kuiviin hedelmiin. Esimerkiksi taateleita löytyi kymmeniä eri laatuja!


Tangerissa ja Marrakeshissa yövyimme riad-majataloissa, vanhoissa upeissa marokkolaisissa taloissa, joista on tehty hotelleja. Suosittelen! Näitä upeuksia löytyy joka kaupungista, eivätkä ne ole kovin kalliita.

Marokkolainen sisustustyyli on tällä hetkellä yksi maailman tykätyimmistä ja suosituimmista. Ei syyttä. Tyyliin kuuluvat geometriset muodot ja kuviot, islamilainen kalligrafia, kirkkaat värit sekä tummat ja raskaat puuhuonekalut. Tykkään!

Mekin ostimme basaarista värikkään lasilyhdyn eteisen pöydälle. Olisin ostanut paljon muutakin, onneksi matkatavararajoitukset tulivat äkkiä vastaan... ainakin nyt lyhty tuo pikku palan Marokkoa harmaaseen Helsinkiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti