sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Miten saada hormonit tasapainoon?

Heh ja huh, en olisi uskonut vielä vähän aikaa sitten kirjoittavani ylläolevan otsikon ja bloggaamalla hormoneista. Olen elänyt autuaan tietämättömänä hormoneista, korkeintaan yhdistänyt ne hämärästi vaihdevuosijuttuihin ja hedelmällisyyshoitoihin.


Samaan aikaan olen tyytyväisenä napsinut hormoneita eli ehkäisypillereitä kymmenen pitkän vuoden ajan. Hölmö minä!

Jätin ehkäisypillerit pois loppiaisena, mistä lisää Hei hei e-pillerit -postauksessa. Olo on ollut mitä mainioin, jotenkin paljon iloisempi ja tasapainoisempi. Ei niin, että olisin ollut 10 vuotta poissa tolaltani, mutta hormonit alkoivat vaikuttaa oudosti parin viimeisen vuoden aikana... liekö syynä ikä, biologinen kello tms. Mystisiä ovat hormoneiden tiet...


Huonompi homma on, etteivät kuukautiseni ole alkaneet. Viime viikolla olisi pitänyt.

Arvasin, että näin käy. Olen jutellut monen kaverin kanssa, joilla kaikilla kuukautisten alku on venynyt pillereiden jälkeen, jopa yhteen vuoteen!

Yksi kaveri totesi fiksusti, että tavallaan murrosikä alkaa uudelleen. Olenhan ollut käytännössä 10 vuotta ilman luonnollista hormonitoimintaa ja kuukautisia. Huhhuh, kaikkeen me naiset joudummekin! Tuskinpa moni mies suostuisi vetämään pikku pillerit naamaan joka ikinen päivä ja kärsimään seuraamukset...

Onneksi netti on täynnä infoa ja vertaistukea – meitä samasta ongelmasta kärsiviä taitaa olla maailma pullollaan!

How to balance your hormones after birth control -sivustolla vinkataan samat keinot kuin monessa muussakin lukemassani tekstissä, eli hormonitasapaino palautuu paremmin, jos (yllätysyllätys) syö terveellisesti ja harrastaa liikuntaa.

Erityisen tärkeää on saada näitä vitamiineja:

  • Sinkki
  • B-vitamiinit: B12, B6 ja B2
  • E-vitamiini
  • C-vitamiini
  • foolihappo

Luontaistuotteista suositellaan muun muassa maca-jauhetta, jota kävinkin viime viikolla ostamassa Ruohonjuuresta. Olen täysin "mainoksen orja", mitä tulee terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin juttuihin.

Mutta oikeasti, tämä hormonaalinen epätasapainotila pelottaa. En ole juuri nyt haaveile raskaaksi tulosta, mutta lähiaikoina kyllä. Mitä, jos kuukautiset eivät oikeasti ala pikapuoliin... edes tulevina kuukausina?

Älytöntä! Omat ja ystävien kokemukset kyllä vahvistavat ajatusta siitä, kuinka yleinen tämä ongelma pillereiden lopettamisen jälkeen! Terveisiä vaan sille(kin) gynekologille joka vakuutteli, että saman tienhän ne palaavat kun jätän pillerit pois. Just.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti