maanantai 3. helmikuuta 2014

Outo ihottuma ratkesi! Ainakin osittain...

No niin! Sinnikkään salapoliisityön ansiosta minua viime aikoina vaivannut mystinen ihottuma on saanut ratkaisun! No, ainakin jollain tasolla.

Oliko aiheuttajana kosmetiikka? Ei – onneksi!

Ruoka? Ei myöskään – huh helpotus!

Tadaa ja rumpujen pärinää... allergian aiheutti tuiki tavallinen vitamiinivalmiste!


En olisi ikinä uskonut, mutta toissaviikonloppuna ehdin tehdä pienen testin. Heräsin, ja päätin suorittaa joka ikisen aamutoimen niin, että väli seuraavaan olisi 15 minuuttia. Sinä aikana ehtisin huomata, jos joku tietty juttu aiheuttaa allergiaa.

Napsin aamuiset vitamiinitkin vartin välein. Ensin D-vitamiinin, sitten foolihapon ja magnesiumin ja lopuksi B-vitamiinin... jonka jälkeen kului muutama minuutti ja kasvoilleni alkoi levitä ihan liian tuttu puna ja kuumotus – kaulaa ja niskaa myöten!

Tällä kertaa en kuitenkaan voihkinut, ihmetellyt ja kauhistellut vaan lähinnä hihkuin riemusta. Mystinen vaiva oli vihdoin ratkennut!

Kasvissyöjänä olin syönyt B-vitamiinia monta kertaa aiemminkin, kuuriluontoisesti, mutta nyt olin ostanut uutta merkkiä nimeltä Vitatabs. Purkki on tällainen:


Olin viikon koskematta purnukkaan ja allergia pysyi poissa, kunnes tänä aamuna päätin "kokeilla vielä kerran". Ei sitä ihminen ihan niin helpolla opi... Ja sama juttu, viuh vaan niin naama leiskui punaisena ja hävetti lähteä töihin. Onneksi, samoin kuin muinakin kertoina, ihottuma katosi täysin jo viidessä minuutissa. 

Allergian syy siis selvisi, mutta vain osittain. Enhän muutoin allergiaton ihminen nyt vaan voi olla allerginen B-vitamiinille, sitähän on vaikka missä luonnollisessa muodossa, enkä ole ennen saanut mitään oireita pillereistäkään.

Töiden jälkeen kävin Yliopiston apteekissa ja kerroin farmaseutille kaiken. Ostin myös aiemmin syömääni Beroccan B-vitamiinia, jotta voisin vertailla ainesosia. Riensin kotiin ja aloin käydä läpi outoja nimiä... enkä voinut uskoa silmiäni, kun huomasin listan läpi käytyäni niiden kaikkien olevan samoja molemmissa merkeissä!

En tajua. Jos jollain on ollut vastaavia kokemuksia vitamiinivalmisteista – tai selityksiä kaikelle tälle, niin mielelläni kuulen! Itsepäisenä tyyppinä aion kyllä selvittää, mille ihmeelle oikein olen allerginen...

PS: Esimerkiksi Symptoms of allergic reaction to vitamin B -sivustolta löytyy kiinnostavaa tietoa. Täytyy googletella huomenna lisää aihetta...

PPS: Lisätietoa B-vitamiinin aiheuttamista allergisista reaktioista myös täällä: Side effects of Vitamin B: hives, rash & heat – nyt alan päästä ongelman ytimeen!

Lisää postausta aiheesta luvassa siis pian...


1 kommentti:

  1. voihan olla että eri valmistajat käyttää jotain eri tapaa valmistuksessa, mikä sitten aiheuttaa sen. Samaisesta purnukasta oma voimakas reaktio mikä kesti tunteroisen. Polttelua, punanen joka puolella ja kiristelyä. Jostain luin, että b vitamiinin yliannostuskin voi sen laukaista, mutta jännää ettei koskaan ennen ole tuollaista itselle tullut muuta kuin tuosta.

    VastaaPoista