keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Pakko saada herneenpalkoja!

Herneeni, olen omasi. Eli koukussa ja pahasti. Kuten moni muukin suomalainen, sillä harvapa ulkomaalainen ymmärtää tämän palon sisältä riivittävien, kerralla suuhun tungettavien pikkupallukoiden ainutlaatuisuutta. Onneksi - muuten ne veisivät meiltä herneet! No juu...


Kun edessäni keimailee pussillinen herneitä, itsehillintä pettää aina. Kaikki on syötävä. No, jos olen tajunnut ostaa monta litraa, niin ehkä pussin pohjalta löytyy jotain vielä seuraavana päivänä.

Muistaakseni litra herneitä (ilman palkoja) painaa vajaat 200 grammaa litralta. "Normaali" määrä kerralla syötäväksi siis.


Kun olin lapsi äiti muistutteli, kuinka herneet ovat tosi terveellisiä (tosin pakastepussiherneistä ei voi puhua samana päivänä kuin tuoreista paloista), mutta sen jälkeen en ole tutkinut herneen ravintoarvoja.

Yllättävää, sillä yleensä perehdyn liiankin suurella antaumuksella herkkujeni ravintosisältöihin. Jos herkku on terveellinen, olen onnellinen. Jollei, syön silti mutta huonommalla omallatunnolla.

Herne saa tietenkin synninpäästön, ovathan sen ravintoarvot mitä parhaimpia: proteiinia! C-vitamiinia! B-vitamiinia!


No, hiilihydraatteja on herneessäkin, mutta niidenkin lähteenä herne peittoaa monet muut vaihtoehdot (kuten pullan, hehheh.)

Herneestä on moneksi: silpoherne, silpoydinherne, taittoherne, taittoydinherne, sokeriherne...

Kasvikset.fi-sivustolla kerrotaan, että tuoreet silpoydinherneen siemenet ja kokonaiset sokeriherneen tai taittoherneen palot ovat oleellinen osa suomalaista suviherkkua, kesäkeittoa. Niinpä. Nam!

Herneenpalkojen syöminen on kesärituaali vailla vertaa. Vähän kuin talviturkin kastaminen, rantasauna tai oluen nauttiminen kesäfestareilla rumasta muovituopista +15C sadesäällä. 

Vinkki, miten tätä kallisarvoista herkkua kannattaa säilyttää: muovipussissa +2 -+5C:n jääkaappilämpötilassa niin lyhyen aikaa kuin mahdollista. Tämä ei tietenkään ole ongelma.

Palkokasvit ovat herkkiä etyleenille, joten herneet kannattaa pitää loitolla mm. seuraavista: avokado, banaani, luumu, omena, päärynä ja tomaatti.

Loppuun Wikipedian herne vs. porkkana vertailu:

Ravintoarvoja per 100 g
PorkkanaHerne
Proteiineja0,6 g5,1 g
Rasvaa0,2 g1 g
Hiilihydraatteja5,6 g9,4 g
B1-vitamiinia0,07 mg0,35 mg
B2-vitamiinia0,07 mg0,18 mg
C-vitamiinia6,5 mg20 mg

Mutta yhtä asiaa en ymmärrä: miksi monista muista kasviksista ja marjoista on kaikkia kivoja sanontoja, mutta herne on yleensä vain nenässä. Herneen maine pitää pelastaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti