torstai 26. syyskuuta 2013

Ihmisten itsekkyydestä

Suomalaiset ovat kateellista kansaa, niinhän sitä sanotaan, ja aina välillä kateellisuutemme iskee kasvoille. Surullista todistettavaa on ihmisen paniikki siitä, että saa vähemmän tai jää vallan ilman. Apua!

Lopulta on ihan sama, mistä on kyse: kakkupalasta tai uudesta iPadista. Onhan minun saatava ainakin yhtä paljon kuin naapuri/työkaveri/sukulainen! Mieluummin tietysti vähän enemmän.


"Ihan tavalliset hyvät ihmiset" saattavat joutua yhtäkkiä kauhean kadepuuskan valtaan. Olen kuullut ja todistanutkin tilanteita, joissa vaikkapa työpaikan ihmissuhteet kriisiytyvät, koska joku on saanut uuden tietokoneen, kännykän, jopa iPadin tai sähköisen työpyödän! Minäkin haluan, se on oikeuteni!!

Suomessa ongelmana vaan tuppaa olemaan, että näillä kateuden valtaamilla ihmisillä on jo oikeasti kaikkea, mitä he tarvitsevat. Harvoin he aidosti edes haluaisivat lisää materiaa nurkkiinsa pölyttymään, mutta kun...


Onneksi olen oppinut välttymään pahilta kateudenpuuskilta. Välillä pirulainen koputtelee takaraivossa,  mutta olen oppinut vaimentamaan sen suht tehokkaasti.

Tietty oikeuksistaan on pidettävä kiinni eikä turha nöyristely johda minnekään, mutta rajansa kaikella (tosin tätä rajaa on joskus vaikea vetää...). Jollen tarvitse uutta läppäriä, pöytää, autoa, vaatteita tms. en myöskään sellaisten perään haikaile – vaikka kaveri ostaisi sadat uudet housut ja viisi eri väristä avoautoa.

Lähinnä säälin kateellisia ihmisiä, jotka kiilto ja ahdistus silmissään huutavat "mulle kanssa!!" Kateus kurjistaa siitä kärsivän ihmisen elämän ja maalaa maailman mustaksi. Kateus kun ei katoa sillä, että saa sen mitä haluaa – aina on jotakin, mitä vielä voisi saada...


Päivän sanan pitäisi olla turhasta materiasta eroon pääsy. Kunpa joku päivä alettaisiin olla kateellisia (jos kerran kateuden määrä on vakio) siitä, kuka antaa eniten tai raaskii laittaa tavaraansa kiertoon. Sitä päivää odotellessa: kun seuraavan kerran kadehditte jotakin, kannattaa hetkeksi pysähtyä ja ottaa järki käteen: mistä kateus johtuu? Tarvitsetko tosiaan uutta sitä tai tätä?

1 kommentti:

  1. On sääli, että ihmiset kateuksissaan käyttävät valtavan määrän energiaa kadehtimiensa ihmisten asioihin puuttumisella. Pahimmassa (sairaalloisessa) tapauksessa kaikki tekeminen voi keskittyä kadehditun elämän miettimiseen jne. Ajatelkaa mikä määrä energiaa olisi käytettävissä hyödyllisiin asioihin…esimerkiksi juuri omien asioiden järjestämiseen paremmin tms.

    VastaaPoista