lauantai 24. elokuuta 2013

Puolukoita, kamalien hirvikärpästen uhallakin!

Asukuvani tältä päivältä, ehheh. Persoonallisuutta on ainakin pelissä, eikä yhtään hätävarjelun liioittelua (varsinkaan nuo maalarinteipit hihoissa ja sukat housunpunttien päällä), sillä suuntasimme niinkin pelottavaan paikkaan kuin puolukkametsään.

Vietän viikonlopun vanhempien hoivissa Tampereella, ja heillä on tiedossaan erinomaisia, huippusalaisia paikkoja. Harmi vain, ettemme ole puolukkametsällä yksin, vaan tuhansien ellei miljoonien hirvikärpästen ympäröimänä. Sekä luonnollisesti valtavien hirvenpapana-läjien...

Hirvikärpäset ovat kamalia, pikku ryömijöitä joita löytyi varustuksesta huolimatta ihan kaikkialta vaatteista ja niiden alta autolle palattuamme! Etenkin ne tykkäävät ryömiä tukassa.

Eivätkä hirvarit kuole millään, yhtäkin hakkasin puhelinluettelolla päähän kaikin voimin, mutta tyyppi vaan jatkoi iloisesti matkaansa. Hirvi-parat.

                              

                             

Nämä kolme ämpäriä (+yhden ison muovipussin) täytimme puolukoilla. Parissa tunnissa saimme kerättyä 45 litraa! Ei huono saavutus, jota avitti se etten päässyt syömään saman tien puolia marjoista päässä roikkuvan häkkisysteemin takia. 

Aina tuijottaessani silminkantamattomiin jatkuvaa punaista mattoa ajattelen, että on se kyllä uskomatonta, hullua ja surullistakin, että 90 prosenttia Suomen tärkeimmästä luonnonmarjasta eli puolukasta jää metsiin homehtumaan! 

Puolukat ovat superfoodia parhaimmillaan, täynnä kaikkea hyvää. Wikipedia kertoo, että puolukan tärkeimmät terveysvaikutukset perustuvat kivennäis- ja hivenaineisiin. Puolukassa on runsaita määriä ainakin mangaania, polyfenoliyhdisteitä, flavonoideja sekäbioflaviineja. 

Mangaani on tärkeä ravintoaine energia-, valkuaisaine- sekä kolesteroliaineenvaihdunnan entsyymeille. Resveratrolilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja proantosyaniidit ehkäisevät haitallisten aineiden kiinnittymistä limakalvoille. Puolukka on myös hyvä kuidun lähde ja sisältää paljon P-vitamiinia.

Marjat edistävät maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, pitävät suoliston terveenä, edistävät raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Antibioottiset aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia.

Ei paremmasta väliä! Lisäksi puolukkaa voi nauttia sellaisenaan, survoa, tehdä hilloa tai mehua ja lisätä vaikka mihin ruokiin mämmistä smoothieen. 


Puolukalla Suomi uuteen nousuun! Marjassa olisi potentiaalia vaikka millaiseksi vientituotteeksi, näinä terveystietoisuuden aikoina, jos vain osaisimme brändätä sen (kuten ruotsalaiset ovat ottaneet ja brändänneet kanelipullan, jota myydään ympäri maailmaa ruotsalaisena herkkuna, aargs!).

Hm, ikävä kyllä näyttää pahasti siltä, että hirvikärpäset ovat meille liian kova vastus... toivottavasti jossain vaiheessa saamme puolukat talteen ja parempiin suihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti